Ананиев: Аз не закривам болници, но може и да има затворени

Работим върху остойностяването на медицинската дейност и структурирането на системата в полза на пациентите, увери здравният министър

421
реформа
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Министърът на здравеопазването не закрива болници. Министърът на здравеопазването е длъжен да осигури среда, да осигури модел на структуриране на здравния сектор, който ефективно да работи за своите граждани. Така Кирил Ананиев коментира предложението на някои болнични асоциации да се закриват лечебни заведения, като по този начин щял да се реши проблемът с недостига на медицински специалисти. По време на откриването на Десетия международен медицински конгрес на Югоизточния европейски медицински форум Ананиев подчерта, че в момента се работи върху нов здравноосигурителен модел, но не с идеята да се закриват болници, а с идеята да се оптимизира мрежата, така че пациентите да получат най-доброто лечение.

Все пак министърът уточни, че е възможно е да се стигне до закриване, но то нямало да е стихийно, а на базата на реалните потребности на хората от медицинска помощ. „В момента ние работим по този въпрос – остойностяването на медицинската дейност, върху структурирането на системата, така че не искам да вадя един възможен инструмент от целия комплекс от инструменти и да правя крайни изводи“, заяви Ананиев.

В рамките на събитието здравният министър изрази увереност, че тазгодишното издание на инициативата ще допринесе за подобряването на медицинската и управленска квалификация на членовете на 20-те лекарски организации, които представляват делегатите на ЮЕМФ, а оттук – и за усъвършенстване на здравните системи чрез използване на утвърдени европейски и световни стандарти и практики. „Радвам се да видя на едно място толкова световнопризнати имена в сферата на медицината, и по-важното – толкова професионалисти, отдадени на общия ни стремеж – да развиваме общественото здравеопазване, здравните системи и медицинските кадри по такъв начин, че непрекъснато да отговаряме на темповете, с които науката се развива от една страна, а от друга – да направим така, че с усилията си да допринесем за улесняване достъпа на гражданите до качествена и навременна профилактика, диагностика и лечение”, заяви още  министър Ананиев по време на Десетия юбилеен международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум.

СПОДЕЛИ