Спешните медици искат забрана за придружители в линейките

Близките влияят на решенията на лекарите, пречат с въпроси и недоверие, а често са и агресивни, посочи д-р Десислава Кателиева

415
линейките

Над 60 % от спешните медици искат от здравното министерство да забрани качването на придружители в линейките. Изключение може да бъде направено за полицаи или за близки на деца, но когато родителят се вози отпред при шофьора. Това заяви д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на спешните медици у нас.

Припомняме, спорът дали придружител има място в линейката при пострадалия избухна след смъртта на 7-годишната Кристин от село Сотиря. Детето е останало само с баба си в санитарния отсег, докато лекарят се е возил при шофьора на път за болницата. Тогава докторът се оправда, че бабата му е попречила да окаже първа помощ, а тя пък се закани да го съди, че не е направил дори опит да спаси внучката й.

„За съжаление това не е единственият случай, а поредният, които вече се натрупват и ни пречат. Затова направихме две анкети между наши колеги. В резултат от тях внесохме следното предложение – при извършване на спешен медицински транспорт да не се позволява качването на придружители в санитарния отсег на линейките. Това е място, на което ние работим, където хора се раждат, умират, кървят, задушават. Това не е място, на което трябва да има близки. Предлагаме в санитарния отсег да се допускат само служители на другите служби за спешно реагиране, защото понякога има агресивни или буйстващи пациенти и тогава полицията наистина ни помага“, обясни Кателиева.

По думите й освен 60-те процента, които били за пълна забрана на качването на придружители, 39% са отговорили, че понякога може да се направи изключение. „Трябва да се помисли законово да бъде уреден въпроса със застраховката, защото по закон нямаме право да взимаме непълнолетни и лица под запрещение без придружител. А 81% от лекарите признават, че придружителите в линейките пречат с коментари и въпроси, 57% твърдят, че близките влияят на решенията и действията на екипа с несъгласие и недоверие, а 73% дори са били заплашвани с вербална и физическа агресия не от болния, а от неговите роднини“, каза още д-р Кателиева.

Другото предложение на Асоциацията е придружители на лица под 18 години, както и на лица, поставени под запрещение, да пътуват отпред при шофьора, но да попълват декларация, че са информирани за последствията от присъствието си в линейката. „Има случаи, в които шофьорите са пресирани да карат по-бързо и са заплашвани, а когато се движиш в специален режим, това е недопустимо“, подчерта д-р Кателиева. Тя уточни, че на този етап имат подкрепа от БЛС, очаква се от БАПЗГ и Българското дружество по спешна медицина.

СПОДЕЛИ