Шефът на БЛС към сестрите: Еднакви заплати за всички ни връща назад

За първи път тази година в болничната помощ няма да има преразход и затова настояваме НЗОК да плати надлимитната дейност не само на лечебните заведения, които са спечелили делата

2699
Д-р Маджаров
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Когато говорим за заплати, трябва да говорим само за тези дейности, които са отговорност на държавата – спешна медицинска помощ, детски градини, ясли, училища. Останалата част от здравеопазването от 30 години работи на съвсем друг принцип – там не разчитат на гарантирана заплата от някой министър било то здравеопазването или социалните грижи. Така председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира исканията за увеличение на заплатите в сферата на здравеопазването и протестите на медицинските сестри заради неизпълнените им желания за минимално стартово възнаграждение за всички от 1120 лева.

„Заплатите ни се формират от приходите на лечебното заведение или практиката на общопрактикуващия лекар. Затова ние от БЛС отстояваме интересите на всички, работещи в сферата. Когато говорим за преговори по рамковия договор, когато настояваме да се повишават цени на клинични пътеки или процедури и прегледи. Заплатите се формират в лечебните заведения, така че тези искания за еднакви заплати на всички, независимо къде се намират и къде работят за мен е нещо, което ни връща назад“, подчерта д-р Маджаров.

Той припомни, че от НЗОК весе са признали, че надлимитната дейност ще трябва да се плати на болниците. „Но ние настояваме да отпадне  формулировката „за тези, които са спечелили делата“ и да дължимите суми да си получат всички лечебни заведения“, обясни шефът на БЛС пред Bulgaria ON AIR.

„За първи път тази година не само, че няма да има преразход в болнична помощ, а се очертава да има и неусвоени средства към 31 август в немалък размер. Затова настояваме да се мери с еднакъв аршин, такива пациенти са лекувани във всички болници, не само в тези, които са спечелили дела и най-вече настояваме пари за здраве да не се харчат за съдебни такси. Сега към наличните 150 млн. лв., които трябва да бъдат изплатени на българските болници, с таксите ще набъбнат към 200 млн. лв., а може и повече“, добави д-р Маджаров. Той подчерта, че БЛС не иска актуализация на бюджета на касата, защото има достатъчно пари. „Тези пари са гласувани с бюджета на НЗОК за 2019 г., не са усвоени към момента, с тях спокойно могат да бъдат заплатени тези дейности. Трябва да се започне изплащането от 2015 и 2016 г., като това ще даде глътка въздух на болниците. Можем да сключим споразумение, че при такъв излишък и неусвоени средства, ще бъдат изплащани и следващите години“, уточни д-р Маджаров.

 

СПОДЕЛИ