МЗ едновременно забранява и освобождава доплащането

Ще продължаваме да даваме пари в болниците за самостоятелна тоалетна, избор на екип и допълнителни услуги или грижи, но само ако изрично сме ги поискали

доплащането

Поредният несръчен опит да регламентира доплащането в болниците направи МЗ, като предложи поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, през чиито заключителни разпоредби се променя и Законът за задължителното здравно осигуряване.

С текстовете, качени на сайта на МЗ за обществено обсъждане, ведомството на Кирил Ананиев едновременно забранява и освобождава доплащането. А крайният резултат всъщност е, че пациентите ще продължат да дават пари в лечебните заведения за самостоятелна тоалетна, избор на екип и допълнителни услуги или грижи. Промяната е, че в закона е записано, че „доплащането е допустимо по инициатива на задължително здравноосигуреното лице и при изразено от него изрично искане“ за получаването на въпросните „екстри“. А както стана ясно от официалните ценоразписи на болниците, за които Скенер. нюз вече писа, мениджърите са особено изобретателни в предлагането на „допълнителни услуги“. Припомняме, част от тях включват масаж, обучение в ходене или слизане по стълби, нощувка във ВИП реанимация, разговор с анестезиолог, по-качествени консумативи (дали тези, които НЗОК покрива, са некачествени?), диетично меню и прочее. Тези услуги и в момента са по желание, но на практика трудно биха ви лекували, без да платите за някоя от тях. Макар редът и конкретните дейности, подлежащи на доплащане, да се определят с Наредба на здравния министър към Закона за здравето.

Според МЗ, по този начин се спомагало за разрешаването на дългогодишния проблем с нерегламентираните плащания на пациентите. Припомняме, поправките, свързани с доплащането, идват малко след като всички болнични асоциации поискаха неговото „освобождаване“. И новите текстовете всъщност отговарят на това им желание.

Същевременно проектът на МЗ забранява на лекарите да изискват или да приемат доплащане за медицински услуги, които се поемат от НЗОК. Изрично е забранено плащането от здравноосигурени лица при лечението с лекарствени продукти при злокачествени заболявания, животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, както и случаите на наличие на показания за продължаване на лечението над определения в НРД минимален болничен престой.

СПОДЕЛИ