Ученици ще работят доброволно в МБАЛ-Смолян

17-годишната Мария е първата „назначена“ в отделението по ендокринология, сигурна е, че ще стане лекар

391
МБАЛ-Смолян
Д-р Емилия Апостолова и първата доброволка - Мария

17-годишната Мария Малецова е първият доброволец в МБАЛ-Смолян, съобщиха от лечебното заведение. Момичето работи от понеделник в Отделението по ендокринология. Тя е ученичка в 11 клас на Профилирана природо-математическа гимназия „Васил Левски“, със специалност „Биология и химия“, а мечтата й е да учи медицина и да стане лекар.

„За първи път в МБАЛ-Смолян успяхме да реализираме една идея във връзка с професионалното ориентиране и активирането на интереса на младите хора към смолянската болница, и с цел осигуряване на кадри. Доброволците, или волонтиерите, както се наричат в Европа и света, са един почин, който може би е добре да бъде разпространен във всички училища и да се даде възможност на тези ученици, на тези деца, да бъдат при нас“, каза д-р Емилия Апостолова, зам.-директор на лечебното заведение и началник на Отделението по ендокринология.

МБАЛ-Смолян
Мария по време на визитация

Мария Малецова не изпълнява никакви самостоятелни дейности по отношение на обслужването на пациентите, но се запознава с различните страни от работата на медиците, контактите с пациентите, манипулациите и пр. „В същото време използваме нейните познания – младите хора са компютърно грамотни, знаят езици и т.н. Тя като доброволец наблюдава и помага и на санитарките, и на медицинските сестри, а също така и на нас, лекарите. Тъй като владее перфектно английски език съм й поставила задача да преведе един гайдлайн за лечението на захарния диабет от едно от най-квалитетните списания в света“, добави д-р Апостолова.

Тя се надява, че когато Мария разкаже на нейните приятели и съученици за тази инициатива на болничното ръководство в лицето на изпълнителния директор д-р Марин Даракчиев, ще добие по-голяма популярност.

„Майка ми ми предложи да стана доброволец в болницата и аз с радост се съгласих. Много често съм си мислила да прекарвам повече време тук, за да усетя атмосферата и да видя дали ще ми хареса. Засега много ми харесва и разбрах, че това е моето нещо. Искам да се занимавам с медицина. Екипът на отделението е много професионален и много ми харесва“, сподели Мария Малецова. „За тези три дни научих, че да си лекар е изключително голяма отговорност“, допълва момичето.

СПОДЕЛИ