Сестрите стягат блокада пред НС на 11 септември

Омбудсманът Мая Манолова обсъжда с професионалистите по здравни грижи законопроекта за съсловните организации

556
сестрите

На 11 септември медицинските сестри се готвят да блокират площада пред Народното събрание. За тогава е планиран поредният им протест, на който отново ще поставят исканията си за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение. Припомняме, сестрите настояват за стартова основна заплата от 1120 лева и въпреки че управляващите вече отпуснаха пари за увеличение до 950 лева, те не са удовлетворени. Освен това твърдят, че парите не са стигнали до всички професионалисти по здравни грижи.

„До всички медицински специалисти, които осъзнават необходимостта от създаване на собствени съсловни асоциации на регулираните професии в здравеопазването, с което те ще станат равнопоставени на БЛС и сами ще могат да договарят условията при които ще работят. До всички медицински специалисти, които считат себе си за висококвалифицирани кадри заслужаващи адекватно възнаграждение за труда, който полагат. До всички медицински специалисти, които искат да работят при нормални условия на труд. До всички медицински специалисти, които искат истински реформи в здравеопазването. Това е шансът ни, колеги, сега е моментът да се събудим от 30-годишната летаргия и да извоюваме достойно място и уважение за нашите професии. Време е да поемем по нов път. Искрено се надяваме повечето от вас да са го осъзнали. И запомнете: господата в костюмчетата без натиск не работят. Чакаме ви на 11 септември 2019 г. от 15 ч. пред Народното събрание! Това ще бъде само първият ден от блокадата на НС и така докато не изпълнят нашите искания“, така лидерката на протестите Мая Илиева, която вече е безработна, след като беше уволнена дисциплинарно от „Токуда“, призова колежките да дойдат на протеста.

Междувременно, днес омбудсманът Мая Манолова представи законопроект за съсловните организации на медицинските специалисти. Тя го обсъди както с председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева, така и с  организациите на медицинските сестри, акушерките, лекарските асистенти и фелдшерите, рехабилитаторите и кинезитерапевтите. Припомняме, за създаването на такъв закон медицинските специалисти настояват от началото на своите протести, включително и на срещата в институцията с омбудсмана. Идеята на новия проект е всяка от регулираните професии в здравеопазването да се представлява от отделна съсловна организация, която в максимална степен да защити правата и интересите на своите членове.

СПОДЕЛИ