Всяка пета жена с рак на гърдата не може да приеме болестта си

За първи път у нас екип от онколози от МБАЛ „Надежда“ изследва качеството на живот преди и след химиотерапия при своите пациентки

455
рак на гърдата

За първи път в България екип от онколози от МБАЛ „Надежда“ изследва качеството на живот преди и след химиотерапия при жени с рак на гърдата чрез методология, използвана във водещи лечебни заведения в целия свят. Това съобщиха от пресцентъра на МБАЛ „Надежда“, цитирани от Агенция „Фокус“.

Проучването сочи, че всяка пета жена с карцином на млечната жлеза не може да приеме болестта си както преди, така и след лечението, а всяка втора се безпокои от влиянието на стреса върху заболяването.

Въпреки отчетеното подобрение на редица показатели във функционалното състояние на болните след приключването на химиотерапията, емоционалните им притеснения остават на тревожно високи нива години след прекратяване на лечението, алармират от болница „Надежда“. Сред тях са страх от смъртта и притеснение от влошаване на състоянието им. Над 30% от анкетираните споделят, че и преди, и след лечението не могат да спят добре, а над 50% се чувстват сексуално непривлекателни. Все пак, след химиотерапия 80 – 90% от пациентките са в състояние да работят, а над 95% не губят надежда в борбата с болестта.

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Всяка година в света се разболяват повече от 1 000 000 жени, а над 400 000 стават жертва на болестта. Често поставянето на диагнозата карцином на млечната жлеза стигматизира пациентките, независимо от стадия, в който те се намират. Въпреки регистрираното безспорно подобрение по отношение на общата преживяемост на болните, химиотерапията и ендокринната терапия неизбежно повлияват негативно качеството им на живот. Затова и екип от онколози от МБАЛ „Надежда“ се заема с проучването, проведено от декември 2018 г. до юли 2019 г. в болницата, като в него са участвали 149 жени, които са провели химиотерапия в лечебното заведение.

В битката с рака водеща е ролята на медицинския онколог, който трябва да информира добре пациентите за стадия на болестта им и прогнозата за развитието ѝ с цел намаляване на нивата на тревожност и подобряване качеството им на живот. Екипът, провел проучването, напомня, че семейната подкрепа е изключително важна за преодоляване на негативните емоции, свързани с лечението.

СПОДЕЛИ