Уволниха дисциплинарно сестра Мая Илиева от „Токуда“

Продължаваме напред, мили хора и да става каквото ще, написа в профила си организаторката на протестите

4220
Мая Илиева
Мая Илиева

Организаторката на протестите на медицинските сестри Мая Илиева е била уволнена от „Токуда“. За това, че е вече е безработна, съобщи самата тя в профила си във Фейсбук.

„Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная „лудата“, която си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони. За съжаление – не без помощта и на тези, с които работя повече от 10 години, които на практика ме предадоха, за да може работодателят да се докопа до заветните доказателства“, написа Илиева на стената си.

Освен за предателство от колежките си, тя споделя и за такова от синдикатите – Илиева беше председател на КНСБ в „Токуда“. „Оказах се неудобна и за тях, защото не играя по ничии правила. Защото не можаха да ми затворят „голямата уста“ (цитирам д-р Иван Кокалов), който, след като разбра за организирания от мен първи протест в социалните мрежи, ми се обади по телефона и каза: „Затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в Токуда“. И се погрижи, удържа на обещанието си. Парадоксът в случая е, че като председател на синдикална организация в Токуда от 2012 г. и имам имунитет по чл. 330 от КТ, т.е. защита от уволнение. Но синдикатът и работодателят ми са си стиснали ръцете и д-р Кокалов и КНСБ са дали своята благословия на работодателя да ми отреже главата, като са свалили имунитета ми. Забележете – без да поискат от мен каквото и да е обяснение и без да ме изслушат като страна, без да ме уведомят за взетото решение и мотивите за това, но продължавайки да събират членския ми внос“, обяснява Илиева.

„Питам аз: чии интереси защитават синдикатите в България – тези на работниците или тези на работодателя? Неудобна съм за КНСБ, защото си позволих да направя петиция, с която да искам оставката на д-р Кокалов заради непристойното му поведение и за абдикиране от синдикалните му задължения“, коментира още медицинската сестра.

„Изводите остават за вас, но мисля, че на всички ви е ясна каква е картинката в България. Това, разбира се, нито ще ми затвори „голямата уста“, нито ще ме постави на колене. Напротив – още по-убедена съм, че има нужда от синдикат на медицинските специалисти и тогава да се надяваме работодателите да разберат, че законите в страната важат за всички и не правят разлика между държавна и частна собственост“, посочва Мая Илиева.

„За вас остава правото да избирате дали да плащате на синдикати, които не работят за вас и са винаги готови да ви предадат и къде и при кого да кандидатствате за работа. Разбира се, че ще има съдебно дело, може и две. Ще ви обявя дата, заповядайте! Гледат се на отворени врати. Продължаваме напред, мили хора и да става каквото ще“, завършва постът на Илиева.

Малко по-късно, след като стана ясна саморазправата с медицинската сестра, във Фейсбук бе пусната петиция в нейна защита. В нея се настоява за незабавното й възстановяване на работа.

„Силните на деня се саморазправят с хора, защитаващи гражданските си права“, коментира скандалната ситуация омбудсманът Мая Манолова. По думите й това е опит да се затвори устата на сестра Илиева, а при Манолова имало сигвали и за други заплашвани протестиращи.

„Поводът за налагане на дисциплинарното наказание са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни. Смятаме, че опитите наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева да се представи като реакция на ръководството на болницата срещу синдикалната ѝ дейност са несъстоятелни”, гласи официалната позиция на „Токуда“, сякаш някой е очаквал да си признаят, че са я уволнили зарази протестите.

„Не аз или синдикатът уволняваме, уволнява ръководството на болницата, което има и своите мотиви за това и ги е посочило в искането до нас за снемане на защитата и всички членове на изпълнителния комитет на КНСБ са приели серозните мотиви на „Токуда“ за грубо неизпълнение на служебните задължения“, заяви пък д-р Иван Кокалов. Той добави, че ще съди в лично качество Мая Илиева, тъй като му е уронила престижа с обвиненията, че я е заплашвал.

 

СПОДЕЛИ