100 млн. лева не стигат на касата за лекарства, натискат фармабизнеса за отстъпки

Разходите за болнична помощ са 164 млн. лв. месечно, изплащат и надлимитната дейност

401
лекарствата

Около 100 млн. лева на годишна база не стигат на здравната каса за лекарства, но фармабизнесът все още не е внесъл договорените отстъпки. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

„За лекарствените продукти средно месечно разходът до момента, общо за всички лекарства, е 103 млн. лева. Остатъкът е 83 млн. лева без да отчитаме тези 31 млн. лева, които гласувахме, че от резерва ще се изразходят за тази дейност. Очертава се на национално ниво около 120 млн. лева дефицит и като приспаднем средствата от резерва, които са определени за тази цел, към днешна дата се очертава дефицит от около 90-100 млн. лева, които трябва да се възстановят с отстъпките, които ще се събират от фирмите“, отчита председателят на Надзора и зам.-здравен министър Жени Начева. По думите й най-голямото превишение на средства има при медикаментите за домашно лечение, които се отпускат с протокол. Там недостигът се очертава да е около 40 млн. лева. При другите лекарства за домашно лечение се очаква дефицит от около 18 млн. лева, а за онкопрепаратите недостигат 64 млн. лева.

За проблем с отстъпките обаче предупреждава представителя на работодателите в Надзорния съвет проф. Григор Димитров. „Работата с отстъпките не върви добре и трябва да се ускори, както и да се персонализизира отговорността по нея“, предлага той.

Иначе изпълнението на бюджета за първите шест месеца на 2019 г. е в рамките на заложените параметри. „За здравноосигурителните плащания – в ПИМП, СИМП и МДД изпълнението е на 50%, не се очертава недостиг на средства до края на годината, преразход или излишък“, посочва Начева. По думите й разходите за болнична помощ са 164 млн. лв. месечно и в момента в тази сфера „няма проблеми и напрежение“. Относно надлимитната дейност, надзорниците единодушно и без разисквания приемат тя да се изплати на тези болници, които са осъдили касата на последна инстанция и са предявили изпълнителни листове пред НЗОК.

Начева отчита още, че касата е платила по-голям брой медицински изделия, в сравнение със същия период на миналата година, благодарение на договорените по-ниските цени.

Според управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, касата няма да излезе на минус, въпреки очаквания дефицит в перото за лекарства, защото сумите ще се набавят от отстъпките.

СПОДЕЛИ