Петър Москов: Държавата иска да се отърве от здравеопазването

Има само едно нещо, което трябва да се подкрепи в предложението на Кирил Ананиев – определянето на основен и допълнителен пакет, коментира бившият министър

630
Москов
Д-р Петър Москов

Държавата иска да се отърве от здравеопазването, категоричен е бившият министър д-р Петър Москов. „Чрез предложението на МЗ за създаване на частни фондове, които да се конкурират с НЗОК, държавата бяга от отговорността си за системата“, коментира той пред bTV. По думите му Кирил Ананиев има желание и воля за промяна, но не и политическото мнозинство зад него. „Извън конкретиката, която министърът предлага, въпросът който убягва, е кой ще носи отговорността. Ако някой си мисли, че ще може да продължи да ръководи, но без да има финансовите лостове за това, е меко казано наивен. Който плаща той поръчва музиката, а това означава, че фондовете ще определят правилата. А единствената причина частен субект да се занимава със здравеопазване е да печели“, заяви още Москов.

Той напомни, че навлизането на частния интерес в здравеопазването е голям риск за пациентите, като даде пример с болницата във Враца. „Преди 10 години в двора на държавната болница там се построиха още 3 частни и тогава ни говореха, че конкуренцията ще увеличи качеството. Е, след 10 години там няма нито една болница, която работи нормално. Тоест влизането на частника в системата не е най-доброто“, категоричен бе Москов. И попита дали частните фондове ще могат да пращат български граждани на лечение в чужбина, както това сега прави НЗОК, а също и дали ще могат да поемат скъпите лекарства за рак или редки болести. „Моят отговор е не“, уточни бившият министър.

Според лидера на най-новата партия „Консервативно обединение на десницата“, здравната каса трябва да остане основен стълб на здравеопазване в държавата. „Но има едно нещо, което е задължително да се подкрепи в концепцията на Ананиев – определянето на основен и допълнителен пакет“, добави Москов. Припомняме, всъщност тази идея е негова и дори по времето, когато беше министър в кабинета „Борисов 2“, успя да прокара и някои законодателни промени в тази посока. И на него обаче не му стигна време и политически гръб.

СПОДЕЛИ