Избираме фонд, вместо лекар и доплащанията стават официални

Реформата на Ананиев не казва как да се увеличат парите за здраве, изхвърля съсловните организации от договарянето на цени и обеми и поставя повече въпроси, отколкото са възможните отговори

фонд
Здравният министър Кирил Ананиев направи втори опит за представяне на новия осигурителен модел. Снимка: БГНЕС

Пациентите ще могат да избират фонд, в който да се осигуряват за здраве, но не и лекар или болница, където да се лекуват. Това предвижда новият здравен модел, представен официално днес от министър Кирил Ананиев. Това пък автоматично изхвърля съсловните организации от договарянето на цени и обеми, което практически обезвластява БЛС. Изхвърля или почти НЗОК, а едно отсъствие от Националната кръгла маса беше многозначително – управителят на касата д-р Дечо Дечев не намери за нужно да се разходи до НДК.

Според концепцията на Ананиев, частните здравни фондове ще се договорят с джипита и болници за всяка медицинска дейност и нейната цена, както от основния, така и от допълнителния пакет. Така добрите лечебни заведения или тези, които са единствени в даден регион, ще могат да постигнат по-добри цени за услугите, които предлагат, но повечето има вероятност да получат по-малко пари. „Ще настояваме да се гарантират минимални рамкови цени за основния пакет. Той не може да бъде финансиран с 4% от БВП. Населението плаща кеш останалото и трябва да търсим начин застрахователите да покрият точно тази разлика. Приветстваме обаче едно минимално самоучастие от страна на пациента, което ще е добро, от гледна точка на неговата отговорност към собственото му здраве“, коментира председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Същото ще важи и за лекарствата в аптеките и тези, прилагани в болниците, но извън цената на клиничната пътека – МЗ ще определя кои медикаменти ще влизат и ще излизат от позитивния лекарствен списък, но всеки производител или притежател на разрешение за употреба сам ще договоря цените им с фондовете, както и евентуалните отстъпки. „Достъпът до лекарства ще бъде затруднен от разпределянето на вноските в няколко фонда, тъй като този модел не дава отговор на въпроса откъде здравната система ще набере повече средства“, коментира за Скенер.нюз Деян Денев, директор на директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Един от основните проблеми на тази концепция на Кирил Ананиев е именно сбърканият подход – знаем, че трябват повече пари, но понеже не можем да ги дадем, ще оставим застрахователите и пациентите сами да се оправят. Или с други думи парите под масата вече ще се наричат официално доплащане.

За да получат лиценз да управляват вноските ни, здравните фондове ще трябва да наберат минимум 500 000 души, а не както предвиждаше първоначалния вариант – 1 милион. Тези, които не са избрали конкретен фонд, или ще останат в НЗОК, или ще бъдат записани служебно, а дружествата ще могат да харчат от вноските ни до 3 % за административни разходи. Ако успеят да реализират печалба, то ще трябва предварително да са заявили какво ще правят с нея. Вноските ще се събират от НАП, както и досега, като за всеки гражданин на фондовете ще се превежда осреднена сума. Моделът остава солидарен, като се запазва и вноската от 8%. Тя обаче ще покрива само основен пакет от дейности, а не почти всичко, както в момента е вменено на НЗОК.

Какво ще включва основният пакет и колко точно ще бъде орязан – на този въпрос здравният министър Кирил Ананиев не даде отговор. Както и ще има ли допълнителна потребителска такса, която осигуряващите се ще трябва да плащат на частните фондове, както беше записано в изтеклата вече концепция, нито в какъв размер ще е тя. Не е ясно и как ще бъде осигурено лечението на онкоболните, на хората с редки болести и на тези в отдалечените и неатрактивни региони на страната. Нито как ще се увеличат заплатите на лекарите и сестрите. И в крайна сметка колко ще струва реформата на българина, който и сега доплаща за здраве 4 млрд. лева годишно.

Близо една година след първоначалните напъни за реформа, въпросите са все така повече, отколкото министър Ананиев успя да даде, макар „на хартия“ повечето участници в сектора да са съгласни, че промяна е необходима. Или както успешно го формулира омбудсманът Мая Манолова: „Оставам с усещането, че тупате топката и за една година успяхте единствено да еволюирате от модел с допълнително задължително застраховане до пълна демонополизация на НЗОК, без обаче да ни предложите никаква конкретика и решения на сегашните проблеми на лекувани и лекуващи“.

Отговорът на Ананиев беше, че до края на годината МЗ ще приключи с остойностяването на дейностите в основния пакет. А дотогава, освен тупане на топка, той обеща да отговори на всички въпроси, които бяха зададени в рамките на днешната кръглата маса, посветена на новия здравноосигурителен модел. Като имаме предвид, че министърът досега не спази нито един срок, то отсега е сигурно само едно – реформа може и да има, ама не през тази, нито през следващата година.

СПОДЕЛИ