За първи път у нас „Александровска“ посрещна Нобелов лауреат

Българското здравеопазване е на конкурентно ниво, категоричен е директорът на болницата доц. Костадин Ангелов

994
Проф. Филип Шарп и доц. Костадин Ангелов

УМБАЛ „Александровска“ стана първата българска болница, която посреща Нобелов лауреат. Лечебното заведение бе домакин на истински голямо събитие – визитата на проф. Филип Алън Шарп – американски молекулярен биолог и генетик, носител на Нобелова награда за медицина и съосновател на три от най-крупните биотехнологични компании в САЩ: Biogen, Alnylam Pharmaceuticals, Magen Biosciences.

Световният учен дойде по покана на проф. Ивайло Търнев, ръководител на Клиниката по нервни болести, на Експертния център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска”, и на Българското дружество по невромускулни заболявания, за да изнесе пред българската академична общност лекция на тема: „РНК интерференцията и нейните медицински приложения“.

„Благодаря за оказаната чест и за интереса към най-старата университетска болница в България – „Александровска“, в която за първи път в 140-годишната ѝ история гостува учен с Нобелова награда за медицина“, обърна се директорът на лечебното заведение доц. Костадин Ангелов към проф. Шарп. Доц. Ангелов изрази искрена признателност и към проф. Търнев за организирането на тази среща, като подчерта, че е респектиран от професионализма, научните достижения и цялостния му принос за развитието на невронауките в България. Директорът заяви, че е горд с успехите и международната известност на проф. Търнев и неговия екип, и подчерта, че създадените от тях алгоритми за диагностика, лечение и рехабилитация на генетичните неврологични и метаболитни заболявания са доказателство, че българското здравеопазване е на конкурентно ниво.

"Александровска"
Проф. Шарп получи малка пластика с емблематичната арка на „Александровска“ и обеща отново да посети болницата

„За мен е удоволствие да представя пред вас медицинските приложения на РНК интерференцията. В момента тя представлява напълно нов подход за разработване на иновативни лекарства за лечение на пациенти със сериозни, животозастрашаващи редки заболявания, при които понастоящем има ограничени или неадекватни възможности за лечение. От академичните среди и индустрията, работещи заедно като научна общност, ние можем да използваме потенциала на биотехнологията, за да решим някои от най-големите медицински предизвикателства на нашето време. Това е огромен шанс да се подобри живота на хората, страдащи от редки генетични, сърдечно-метаболитни, чернодробни и неврологични заболявания, които са тежки и до голяма степен инвалидизиращи“, заяви американският учен.

Откриването на РНК интерференцията (смущенията в РНК) е обявено от световната научна общност за „революционен научен пробив в разбирането за това как се регулират генните клетки“. Проф. Шарп е поканен за срещата като представител на компанията – производител на първата одобрена РНК терапия за лечение на фамилната транстиретинова амилоидоза (hATTR амилоидоза, TTR-FAP), която изцяло е обект на неговите научни изследвания. В България молекулата все още е в процес на клинично изпитване, но вече има отчетени резултати със значими подобрения в неврологичните прояви на болестта и качеството на живот на пациентите, а също и в показателите на сърдечната им дейност. Резултатите са публикувани през 2018 година във високоимпактфакторния научен журнал New England Journal of Medicine с участието на проф. Търнев от българска страна. Медикаментът е одобрен от лекарствените регулаторни органи в САЩ, Европа и Япония. През миналия месец беше актуализиран Националния консенсус за диагностика и лечение на фамилната транстиретинова амилоидоза от експерти на Българското дружество по неврология, Българското дружество по кардиология и Българското дружество по гастроентерология с включване на иновативния медикамент. Очаква се до края на годината да бъде издадено разрешение за употребата му на българския пазар, а също и решение за цената и реимбурсацията му от НЗОК.

"Александровска"
Проф. Ивайло Търнев приветства госта си

Припомняме, УМБАЛ „Александровска“ е първата болница в страната, в която преди дни екипът на проф. Търнев приложи пилотно лечение с РНК терапия на пациент, страдащ от спинална мускулна атрофия. През 2016 г. в Клиниката по нервни болести стартира първият у нас Експертен център по наследствени нервни и метаболитни заболявания – член на две европейски референтни мрежи /EURO-NMD и MetabЕrn/. Миналата година той бе посетен от европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, който даде най-висока оценка за работата на проф. Търнев, наричайки го „световен откривател, чийто професионализъм и научни достижения в областта на невронауките са актив за цяла Европа, а не само за българската страна“.

 

СПОДЕЛИ