И третият здравен модел предвижда доплащане

Частни фондове ще се конкурират с НЗОК, но само ако наберат 1 млн. осигурени, ще могат да формират печалба, но не и да притежават болници

683
доплащане

И третият модел за промяна в здравното осигуряване, който министър Кирил Ананиев трябва да представи на 15 юли, предвижда доплащане от страна на пациентите. Колко ще бъде то – зависи от частните застрахователни фондове и болниците. Припомняме, доплащане имаше и в предишните два варианта за реформа.

В най-новия вариант се предлага демонополизация на НЗОК, като се дава право на частни здравни фондове  да набират осигурени, но поне 1 млн. души трябва да имат полици, за да получат лиценз тези дружества. Но при условие, че едва 1,6 млн. българи се осигуряват за своя сметка, не е ясно как точно това условие ще може да бъде изпълнено.  Частните застрахователи ще могат да формират печалба, но не и да притежават болници.

Ако имат 1 млн. души с полици, дружествата ще могат да се конкурират с НЗОК за основния пакет, а не само за допълнителния, както е в момента. Колко ще струва това на хората, които съвестно си плащат вноските все още не е ясно. Засега се знае, че 8-процентната вноска за основния пакет остава, но ще има потребителска такса или фиксирано доплащане. Вероятно при представянето на модела финансистът здравен министър ще предложи и конкретна цифра. Освенн това в допълнителния стълб ще има твърда сума, която пациентите ще трябва да внасят, но парите нямма да се ползват на солидарен принцип, а ще постъпват в лична сметка.

Пациентите, които не са избрали фонд остават  осигурени в НЗОК, а на фондовете се забранява да селектират клиентите си на каквато и да било база и трябва да са специализирани само за здравни дейности. Осигурените лица, които не са се регистрирали в лицензирано здравноосигурително дружество от 2-ри стълб  ще заплащат дейностите, извън обхвата на основния пакет. Какво обаче ще включва основният и какво допълнителният пакет също още не се знае. Още по-абсурдно е застраховател да пожелае в листите си пациент с рак или диабет, особено за минимална полица, а на фона на нея да покрива огромни суми за лекарства. За пациентите с редки заболявания, чиято терапия понякога надхвърля милион, пък съвсем не е ясно. За това пък всяка болница ще може да предлага свои цени за работа с НЗОК и частните фондове, предвижда министър Ананиев, който открито признава, че моделът има един основен негатив – оптимизиране на основния пакет. С други думи казано – срещу сегашните 8 % здравна вноска основният пакет не може да се покрива и затова се налага доплащане. Колко точно предстои да разберем на 15 юли.

СПОДЕЛИ