В 21 век в Горна Оряховица оперираха с фенер

Буря прекъсна електрозахранването в болницата, в спешното отделение работиха на свещи

544
фенер

Да оперираш с фенер в 21 век?! Възможно е, а случката е от Горна Оряховица. Буря прекъсна електрозахранването в местната болница и лечебното заведение остана без ток за 12 часа. Това наложило лекарите да извършат спешна операция под светлината на фенер, предаде БГНЕС.

В 20:30 часа снощи е спряло електрозахранването, като дежурните медици започнали да звънят на енергото, за да отстрани аварията. „В такива извънредни ситуации се включват генератори в различните отделения”, обясни управителят на болницата д-р Иван Иванов.

В 23:00 часа пациент със сериозни наранявания е постъпил за лечение. Дежурният лекар д-р Елиас Хаддад обясни, че медицинският екип не е имал достъп до операционната зала, тъй като там вратата се регулира от ток. Той помолил охраната в Спешно отделение да услужи с голям фенер за да направи операция. Сестрите асистирали с фенера, докато д-р Хаддад зашивал главата на пациента. Интервенцията приключила благополучно към 23:30 часа.

Електрозахранването в болницата е пуснато тази сутрин около 8:30 часа. „За щастие нямаме никакви инциденти, няма пострадали пациенти от аварията, но нямам обяснение защо аварийните екипи на енергийното дружество приоритетно отстраняваха щети в училищата и то през лятната ваканция”, коментира възмутен д-р Иванов. По думите му в Спешното отделение лекарите са работили на свещи, за щастие е нямало тежки случаи.

СПОДЕЛИ