Привикват Ананиев за обяснения в парламента

Да разговаряме разумно за решаване на проблемите в здравеопазването, но без лобистки интереси на фирми или частни болници, заяви Корнелия Нинова

544
Ананиев
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Депутатите привикват спешно здравния министър Кирил Ананиев. Той ще бъде изслушан в петък, като вносител на извънредната точка в дневния ред е председателят на парламентарната здравна комисия и на групата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Ананиев ще трябва да обясни „актуалното състояние на системата на здравеопазването в Северозападна България“.

Припомняме, здравният министър обяви, че болниците в Северозападна България ще бъдат преструктурирани, за да бъдат спасени. Това обаче разгневи както лекари и сестри от МБАЛ-Видин, които подадоха колективна оставка, така и хората от този регион, които се вдигнаха на протест.

БСП пък поиска изслушване на Ананиев в парламента, за да обясни как ще обезпечи медицинската помощ на българските граждани от Северозападна България. „Предлагам на колегите от всички партии да седнем разумно с аргументи и да разговаряме за решаване на въпроса здравеопазване – без лобистки интереси, без интереси на фирми или частни болници“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й социалистите настояват за изцяло нов модел в здравеопазването. „Но със смяна на главното в него – сега това са финансите, нека в центъра да бъде пациентът, лекарите и медицинският персонал“, обясни Нинова. Според нея, добре е разговорът да бъде проведен преди бюджетната процедура.

Вчера в Кюстендил лидерът на червените представи предложенията на БСП за промени в сектора. Нинова изтъкна нуждата от Наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата, както и стипендия за обучение по медицина от държавата, но с ангажимент – завършилите да работят 5 години в България. Тя посочи като решение и финансирането на специализации в чужбина, но също с ангажимент за работа в България след приключване на обучението.

„Предлагаме още всеки да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде с пълна информация за заболявания, лечения и профилактика. За здравноосигурените да има пълен безплатен достъп до здравеопазването, а за неосигурените държавата да гарантира базов пакет за медицински услуги. Настояваме и за намаляване на ДДС на лекарствата, както и ежегодно държавно определяне на цените от реимбурсния списък и контрол върху изпълнението“, посочи Нинова.

От БСП предлагат премахване на търговския статут на болниците и създаването на регионални структури, в които в един регион да се обединят спешна, доболнична и болнична помощ и да се управляват на регионален признак.

СПОДЕЛИ