Преструктурират областните болниците в Северозапада

Здравният министър събра директорите на областните лечебници във Видин, Враца и Монтана в болницата отличник – столичната „Св. Анна“

1098
болници

Областните болници във Видин, Враца и Монтана ще бъдат преструктурирани, обяви здравният министър Кирил Ананиев. Днес той събра на среща в столичната „Св. Анна“, която е една от болниците-отличници без дългове, директорите на лечебните заведения и шефовете на районните каси от Северозапада и ги запозна с методиката за заплатите.

„Различно е състоянието на четирите болници, с които днес се срещнах. В „Св. Анна“ е създадена необходимата организация и с направеното увеличение се постигат нивата на работни заплати, заложени в Колективния трудов договор. В Монтана размерите на възнагражденията максимално ще се приближат до записаното в КТД, но състоянието на болниците във Видин и Враца е тежко“, посочи Ананиев. Той подчерта, че държавата в лицето на НЗОК и МЗ е осигурила необходимия финансов ресурс за увеличение на възнагражденията. Проблемът обаче е, че този ресурс трябва да бъде заработен. „Причините това да не се случва са както демографския срив в двете области, липсата на човешки ресурс, който да работи в системата на здравеопазването, така и задълженията на лечебните заведения“, уточни министърът.

„За да ги подпомогнем сме в непрекъснати преговори с кредиторите, като успоредно с това се водят разговори с почти всички банки в страната. Освен оздравителните планове, само по този начин, чрез намаляване на високите лихви, могат да се създадат по-добри финансови условия и болниците да бъдат стабилизирани“, смята Ананиев. По думите му обаче без преструктуриране няма да може да се спасят областните болници.  „Всички на срещата бяхме единни, че обстоятелствата изискват кардинално решение, защото в противен случай болниците ще изпаднат в тежко финансово и икономическо състояние. Още следващата седмица ще направим първата среща, на която да обсъдим преструктурирането на тези три лечебни заведения. Няма време за отлагане“, категоричен е Кирил Ананиев.

Здравният министър подчерта, че трябва да се премине към комплексно разглеждане на медицинското обслужване на територията на целия Северозападен регион, а не на ниво отделни области, за да се подобри обслужването на населението. „Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана“, обясни Ананиев.

СПОДЕЛИ