Формулата за заплатите – 2.2 : 1.7 : 1

Болниците ще тестват новата методика пред очите на автора й – министър Ананиев

603
Ананиев
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Формулата за заплатите в болниците предвижда съотношението на възнагражденията за лекари, сестри и санитари да е 2.2 : 1.7 : 1, обяви здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти. Той уточни, че тя е претърпяла промяна от първоначалния си вид – 1.7 : 1.3 : 1, тъй като синдикатите са имали опасения, че в стария си вид методиката за определяне на възнагражденията на персонала в болниците на места би довела до намаляване на заплатите, вместо до достигане на нивата в Колективния трудов договор.

„Числата сега са завишени и макар методиката да няма задължителен характер, има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения“, посочи здравният министър. От днес той тръгва на обиколка в областните болници. „Целта е да представя методиката и да я тестваме на място заедно с ръководствата на лечебните заведения. Стартираме от Бургас, Варна и Велико Търново“, уточни Ананиев.

Министърът ще обясни пред екипите на болниците конкретно как методиката ще спомогне за увеличение на заплатите на медицинския персонал. Освен това ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, Министерството на здравеопазването и НЗОК допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения. Допълнителните пари трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения.

„Ще гледаме болница по болница и доколко в рамките на финансовото състояние на всяко лечебно заведение, ще се достигнат нивата, заложени в КТД. Уверен съм, че до края на годината ефектът от всички досега приети действия, ще доведе до стабилизиране на финансовото състояние на болниците“, подчерта Кирил Ананиев.

Всъщност допълнителните 50 млн. лева ще стигнат до някои лечебните заведения под формата на повече пари за дейност заради повишените цени на някои клинични пътеки, но това важи само за отделни болници. Други лечебни заведения пък вече получиха увеличение за спешните пациенти и дейностите, извън обхвата на здравното осигуряване. С тях обаче големите болници няма как да увеличат заплатите на персонал от над 1000 души.

СПОДЕЛИ