Смъртта на 6-годишната Мими разтресе здравеопазването

Вместо решения, засега институциите си прехвърлят отговорността, депутатите викат спешно шефовете на НЗОК и ИСУЛ в парламента

915
Мими
Снимка: Фейсбук

Смъртта на 6-годишната Мими разтресе здравеопазването. Момиченцето е родено със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. След първоначалната ремисия, болестта се връща и Мария почина вчера в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Дотук случаят прилича на лична трагедия, но всъщност повдигна стряскащи въпроси – как държавата лекува децата, защо на чиновниците в здравната каса, към които бе прехвърлен и Фондът за лечение на деца в чужбина, им отнема повече от 2 месеца да си пишат писма с майката на детето и ИСУЛ и накрая защо медикамент от първа линия на лечение не е в списъка на НЗОК за реимбурсиране и майката на Мими получава фактура за 14 000 лева.

Смъртта на Мария предизвика остри реакции срещу здравната каса, а оттам се оправдаха със забавени документи от страна на лекуващото го лечебно заведение – УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“ и на свой ред обвиниха, без обаче да представят доказателства, бивши членове на Фонда за лечение на деца в „удовлетворяването на нечии лични амбиции на лица, пряко свързани със схеми за източване на публични средства“. От ИСУЛ също реагираха, отхвърляйки обвиненията на НЗОК, че те са забавили документацията и обявиха, че имат доказателства.

Скандалът стигна и до парламента. Депутатът от левицата проф. Георги Михайлов поиска колегите му да отдадат почит на 6-годишната Мария, с минута мълчание. Освен това той поиска да бъдат изслушани директорите на НЗОК и Агенция „Медицински надзор“, които да внесат яснота около случая с починалото дете.

„Станахме свидетели на една нелепа смърт на българско дете, със сериозно, но лечимо заболяване. Поради нелепи административни безобразия, то не получи необходимото лечение, което е възможно да територията на страната, а на всичкото отгоре, часове преди смъртта му, на неговите близки беше връчена фактура за 14 хил. лева. Тя задължава близките, поради наличие на дарителска сметка, с която искат да подпомогнат лечението на детето извън страната, за което имат свещено право, да заплатят това лечение в страната“, заяви проф. Георги Михайлов от трибуната на НС. Според него, това не е изолиран случай, а създаването на мегаагенцията „Медицински надзор“ е затруднило онколозите при предписване на лечението на деца.

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова пък призова случаят да не бъде използван за политически цели, но спешно вкара извънредна точка в дневния ред на комисията и така задължи още днес управителят на касата д-р Дечо Дечев, както и шефовете на Медицински надзор и на ИСУЛ да се явят на изслушване пред депутатите. Дариткова подчерта още, че пари за лечението на децата има, но по думите й вероятно се касае за липса на административен капацитет в касата.

От НЗОК се разгневиха на медиите, че „злоупотребяват с мъката на близките“ и че „изнасянето на невярна информация води до публичното заклеймяване на една институция, която професионално и стриктно изпълнява законовите си ангажименти към здравноосигурените лица“. От фонда поясниха, че заявлението от майката на починалото детенце за заплащането на два лекарствени продукта, неразрешени за употреба на територията на България, необходими за лечението на детето й, е подадено на 25 април т.г. в НЗОК. Към заявлението е липсвала задължителна медицинска документация от страна на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. НЗОК е изискала липсващите документи, но до 30 май, когато Специализираната комисия разглежда случая за втори път, не е постъпила изисканата медицинска документация от лечебното заведение. Комисията е констатирала, че все още от ИСУЛ няма предоставен протокол от лекарско-контролна комисия на лечебното заведение. Въпреки това, поради кратките нормативни срокове, Комисията е предложила на управителя на НЗОК наличната медицинска документация, макар и непълна, да бъде изпратена за становище на двама външни експерти – задължително изискване на Наредба №2 от 2019 г. Писмата към консултантите са изпратени на 31 май т.г. по куриер и на електронна поща.

От касата са категорични, че болницата е представила последния изискуем медицински документ на 6 юни, като отново не е предоставила информация за цените на двата медикамента. На същия ден е проведена среща за уточняване на начина на процедиране по подадените заявления за заплащането на двата продукта между Специализираната комисия за разглеждане на заявленията в НЗОК и проф. Добрин Константинов от Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, и доц. д-р Валерия Калева – от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Постигнати са договорености по всички неясни въпроси по процедурата за отпускане на лекарствените средства, като това е отразено в писмен документ.

На 13 юни са  получени задължителните по процедурата становища от външни консултанти, но лечебното заведение все още не е представило на НЗОК документ за цените на двата продукта. Документът е постъпил в институцията едва на 18 юни, след като е специално изискан от НЗОК. Още на същия ден управителят на касата е издал заповед за одобряване на заплащането на цялата сума в размер на 23 377,40 лв., по цени, официално заявени от Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Според касата, междувременно от майката на болното дете са поискани около 14 000 лв. от страна на лечебното заведение за заплащане на извършеното вече лечение. От фонда обръщат внимание на това, че е налице разминаване между двете суми,  поради което е сезирана Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към Министерството на здравеопазването за цялостна съвместна проверка по случая.

„Гореописаната процедура по никакъв начин не е възпрепятствала провеждането на лечението на детето и то е приложено в определените от лечебното заведение срокове и терапевтична схема“, заявяват от касата.

„Очевидно системата е така направена, че се бавят протоколи. В момента няма никаква прозрачност коя процедура докъде е стигнала. Кои са имената на тези хора, които взимат решения и които връщат непрестанно документи. Проблемите са много, доколкото разбрах има и други чакащи такива деца. Очакваме много, много такива случаи, за съжаление и занапред”, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО). От Пациентски организации „Заедно с теб“ пък обявиха, че свалят доверието си към управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Засега институциите си прехвърлят вината, а ситуацията най-точно описа д-р Хасърджиев: „Всички са си свършили работата, а Мими почина“.

СПОДЕЛИ