Само 40 % от българите смятат ваксините за безопасни

В бедните страни, където има повече инфекциозни заболявания, хората вярват повече в имунизациите, докато в САЩ и Европа се наблюдава ефекта на самодоволството

549
антиваксърите

Само 40 % от българите смятат ваксините за безопасни, но 96 % от родителите твърдят, че имунизират децата си. Това сочат резултатите от най-голямото глобално проучване за нагласите към ваксините. То е поръчано от британската медицинска благотворителна организация  „Wellcome“ и осъществено от Gallup World Poll през 2018 г., като е обхванало 140 000 души в над 140 страни. Данните за България показват още, че 71 % от анкетираните смятат имунизацията за важна, докато 7 % отговорят, че не е така. Припомняме, на този фон случаите на морбили у нас вече са над 1000.

Французите показват най-ниското ниво на доверие във ваксините в световен мащаб. Най-много вярват в имунизациите хората от Бангладеш и Руанда. Резултатите сочат, че една трета (33%) от французите не са съгласни, че имунизацията е безопасна. На същото мнение са и 29 на сто от украинците, където морбилито нашари над 53 000 души. Според експертите, около 169 милиона деца в глобален мащаб са пропуснали жизненоважната първа доза от ваксината срещу морбили между 2010 и 2017 г.

Изводът от проучването е, че хората, които живеят в страни с високи доходи, имат най-ниско доверие във ваксините, което е резултат от възхода на антиваксър движението. В държави, в които са разпространени много инфекциозни болести, увереността, че имунизациите помагат, е най-висока.

„Очаквахме тази обща тенденция, защото сме виждали този скептицизъм в по-развитите страни. Но мисля, че степента на различието е изненадваща и някои от тези числа са наистина поразителни“, коментира Имран Хан, ръководител на социологическата агенция, извършила проучването. В световен мащаб 79% от хората са съгласни, че ваксините са безопасни, а 84% са заявили, че ги смятат за ефективни.

Най-ниските нива на доверие по отношение на ваксините са в Западна Европа, където повече от една пета (22%) от хората не са съгласни, че ваксините са безопасни. В Източна Европа този процент е 17 на сто. „Предполагам, че бихте могли да го наречем „ефекта на самодоволство“. Ако погледнете тези страни в нашето проучване, които имат много висока степен на доверие във ваксините, места като Бангладеш и Египет, това са области, в които имате повече инфекциозни заболявания. В тези страни хората могат да видят с очите си какво ще стане, ако не се ваксинират. Докато в по-развитите страни, където ако не се ваксинирате, все по-малко вероятно е да пипнете инфекция или ако се заразите, може да не доведе до усложнения или до смърт, защото ние имаме доста добри здравни системи“, посочи Хан.

СПОДЕЛИ