„Пирогов“ и болницата в Стара Загора – с най-много дългове

Само за една година държавните лечебни заведения стопили 30 млн. лв. от просрочията си

954

УМБАЛ „Д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора и столичният спешен институт „Пирогов“ са болниците с най-много просрочени задължения, показва справка на здравното министерство. Но докато в „Д-р Стоян Киркович“ са успели да стопят над 3 млн. лева от задълженията си за една година –  от 21,3 млн. лева до 18,3 млн. лева, то „Пирогов“ е свалил просрочията си едва с 405 хиляди лева за същия период – от  14,3 млн. лева в момента те са 13,9 млн. лева. Директорът на спешния институт проф. Асен Балтов не веднъж се хвалеше публично, че управлява болницата така, че просрочените дългове били паднали на 11 млн. лева. Че сметката на травмотолога не излиза Скенер.нюз вече писа, сега и от МЗ потвърждават това. А във ведомството се очаква да умеят да боравят с числата, имайки предвид, че министър Кирил Ананиев е финансов корифей, а заместничката му Жени Начева и негова дясна ръка от години в МФ.

Без да са получили приз за мениджъри на годината, какъвто БЛС присъди на проф. Асен Балтов, други болнични шефове очевидно са се справили далеч по-добре в намаляването на дълговете си. Например Националната хематология е  абсолютен отличник и от 15 млн. лева през 2017 г. сега трябва да се „бори“ с дълг от малко над 7 млн. лева. С 4 млн. лева са свалили просрочията в Раковата болница в София и в ИСУЛ, с 3 млн. лева – в Ловеч и „Св. Марина“ – Варна. Най-голямата болница у нас – пловдивската „Св. Георги“ е намалила просрочията си с над 2 млн. лева и те веча са 10 млн. лева. Дори във Враца са се справили по-добре от „Пирогов“ и са успели да стопят дълга си с 2 млн. лева за една година. УМБАЛ „Александровска“ също е намалила задълженията си с почти 2 млн. лева, както и варненската „Св. Анна“.

Има и болници отличници без никакъв дълг. Това са столичните „Св. Анна“, „Св. Екатерина“, Инфекциозната, Белодробната и Педиатричната болници. А от нула лева дълг, докато директор беше сегашният управител на НЗОК д-р Дечо Дечев, „Св. Иван Рилски“ е натрупала 172 хил. лева просрочия. Без задължения е и плевенската „Георги Странски“, МБАЛ-Добрич, МБАЛ-Пазарджик, МБАЛ-Ямбол, МБАЛ-Габрово и МБАЛ-Троян. Дългове няма и столичната Лицево-челюстна хирургия, която директорът на „Пирогов“ проф. Балтов иска да придобие.

Общо за периода 31.03.2018 г. – 31.03.2019 г. просрочените задължения на лечебните заведения с над 50 на сто държавно участие в капитала са намалели с 30 224 000 лв. За една година понижението за всички болници с държавно и общинско участие в капитала е 19%, като най-голямо е намалението -29 % за болниците със 100% държавно участие в капитала. До 31 март 2018 г. те са били 158 387 000 лв., а в същия период през 2019 г. просрочените задължения вече са 128 163 000 лв., похвалиха се от МЗ. Това се дължало на спазването на единния Стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения – търговски дружества, който екипът на ведомството въведе през миналата година.

СПОДЕЛИ