Вдигат заплатите в Спешна помощ

Правителството отпусна над 15 млн. лева, пари ще има както за медиците в линейките, така и за работещите в болниците

660
Спешна помощ

Правителството отпусна допълнителни 15.4 млн. лв. за здравното министерство, с които да се увеличат заплатите в спешната помощ. Парите са за обещания скок на възнагражденията на персонала в ЦСМП и спешните отделения в болниците, субсидирани по Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

„В Концепцията за развитие на системата за спешна помощ е заложена като стратегическа цел подобряване структурата на системата чрез интеграция на двете основни части на системата – извънболнична и болнична спешна медицинска помощ, което да позволи непрекъсваемост на обслужването на спешния пациент и да гарантира своевременност и качество на оказваната спешна медицинска помощ. Изграждането на интегрирания модел за развитие на спешната медицинска помощ представлява структурна промяна, която налага и промяна на разходите за персонал, и е в съответствие с изискванията на чл.77, ал.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г.“, заявяват от МС.

От пресцентъра на Министерски съвет не уточняват с колко точно ще бъдат вдигнати заплатите на лекари, сестри, фелдшери, санитари и шофьори.

СПОДЕЛИ