Антиваксъри загубиха дело срещу МЗ

112 родители глобени заради пропуснати ваксини на децата им

701
антиваксърите

Семейство антиваксъри заведе дело срещу Министерството на здравеопазването (МЗ) заради задължителния имунизационен календар. Родителите не искали да ваксинират детето си и решили да съдят държавата, която ги принуждава да го правят. Те обаче изгубиха битката, а магистратите постановиха, че децата подлежат на задължителна имунизация. Това съобщиха от здравното ведомство, цитирани от в. „Монитор“.

Едва 112 родители и настойници са били глобени с от 50 до 200 лева за пропуснати ваксини срещу морбили и още три други заболявания на децата през 2018 г., информира д-р Радосвета Филипова, държавен експерт от дирекция „Здравен контрол“ в МЗ. „Тази мярка е твърде неефективна. Дори глобата да бъде по-висока, няма да реши проблема, тъй като децата и възрастните остават неимунизирани, а това е твърде опасно както за самите тях, така и за околните, защото те посещават детски градини, и училища“, коментира д-р Филипова.

По думите й има лекари, които издават бележка за извършена имунизация на детето, за да бъде записано в забавачката или на школо, но на практика тя не му е направена по настояване от родителите. Такива случаи са засечени, след като в близо половината области на страната избухнаха епидемични взривове от морбили през есента на миналата година. Лекарите са установили лабораторно, че при някои деца, които имат издадени бележки за имунизации не съществуват антитела срещу инфекцията.

Припомняме, главният държавен здравен инспектор призова за законова поправка, така че прокуратурата да може да разследва подобни случаи, а докторите да носят наказателна отговорност.

В същото време случаите на морбили в страната вече са 800.  София град и София област се оказват най-голямото огнище на болестта – 274 са случаите в столицата, а  266 са в областта, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Притеснително е положението и в Кюстендил, където само за ден вчера са регистрирали 9 случая на заразени деца.

СПОДЕЛИ