Проф. Коста Костов: Бездимните цигари носят по-нисък обществен риск

Устройствата за нагряване на тютюн са алтернатива за пушачите, които не искат или не могат да се откажат от вредния навик, категоричен е пулмологът, който е заклет противник на пушенето

1404
цигари
Проф. Коста Костов

Модерните системи за нагряване на тютюна или т.нар. бездимни цигари носят по-нисък обществен риск и това призна най-рестриктивната организация в света по отношение на тютюневите изделия – Американската агенция по храни и лекарства (FDA). Това заяви пред БНР проф. Коста Костов, председател на Фондацията за респираторна медицина и консултант по белодробни болести към столичната УМБАЛ „Св. Анна“. Припомняме, в началото на май FDA разреши продажба на IQOS в САЩ.

„Защо FDA каза, че има по-нисък обществен риск? Защото експозицията на въглероден окис в тези електронни устройства за нагряване е, забележете, сравнима с тази на околната среда. С прости думи казано, ако вие пушите такова устройство, количеството въглероден окис, което то излъчва, е сравнимо с това на околната среда далеч от пушача. Второ, има две съставки, които са изключително канцерогенни – акролеин и формалдехид. Акролеинът е между 89 и 95 % по-малко в бездимните цигари, а формалдехидът е между 66 и 91 % по-малко в аерозола, който излъчват устройствата за нагряване. Това са данни, признати от FDA, от проучванията, които са представени. Това е много сериозно и означава, че ако ние сме в близост до някой, който пуши цигара от устройство за нагряване на тютюна, ние ще поемем по-малко токсични вещества, отколкото ще поемем, ако сме в близост до един човек, който пуши конвенционални цигари“, обясни проф. Костов.

По думите му все още няма сериозни научни доказателства, които биха позволили на лекарите да кажат категорично, че тези системи за нагряване на тютюна носят по-нисък дълготраен здравен риск за самия пушач. „Но именно това се прокрадва в доклада FDA  – вероятността това да бъде по-малък риск и за всеки индивидуално. Ако питате мен това по-малко рисково ли е за нашето здраве, аз като лекар, без да ангажирам научни данни, ще кажа да, разбира се, би трябвало да е така“, посочи пулмологът. „И сега, за да не бъда обвинен като лекар, че защитавам теза, която би трябвало всъщност да атакувам, нека да кажа – аз съм един от най-големите противници на тютюнопушенето. Когато беше кампанията срещу тютюнопушенето, аз бях на амбразурата, появявах се по медии, помагах на полицията за борба с тютюнопушенето, аз съм човекът в България, който действително като непушач и като лекар, съм категорично да не се пуши. Но когато се сблъскаш в своята практика с пушачи, а аз имам десетки хиляди пациенти и 80 % от тях пушат, та когато такъв пациент не желае по никакъв начин да се откаже или не е в състояние, ти не трябва да бъдеш рестриктивен да го гониш от кабинета си, а да му дадеш алтернатива, временна ако трябва. Когато пред нас застане един наркозависим, ние какво правим, ние му даваме алтернатива, даваме метадон. Когато пред нас застане болен с висока кортикостероидна доза, лекарство, което има много тежки и жестоки странични ефекти, какво правим ние, правим всичко възможно да намалим тази доза постепенно, да му дадем медикамент, който да го извади от тази зависимост с минимални странични ефекти за здравето. Нека да бъдем отговорни и да се отнасяме индивидуално към всеки един пациент – например казва, че иска да пуши, че е зависим, че това му създава удоволствие. Ние какво правим с тези хора, ще ги оставим ли под токсичния дим на конвенционалните цигари, или ще ги върнем от вратата и ще им кажем: „Заповядай, аз ще ти дам една временна алтернатива.“ Това е моето становище“, заяви проф. Коста Костов.

Според неговите наблюдения върху пациенти пушачи, които са минали на бездимни цигари, огромна част от тях се чувстват по-добре от гледна точка на предишните си оплаквания и симптоми.

СПОДЕЛИ