100 млн. лева ще струва новата детска болница

След увеличението на пътеките, повечето пари от МЗ и новата методика за формиране разходите за персонал, болниците ще могат да вдигнат заплатите, заяви министър Кирил Ананиев

473
детска болница
Здравният министър Кирил Ананиев откри обновения с 1 млн. лева АГ-комплекс в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора

Почти 100 млн. лв. ще струва изграждането на новата детска болница, като парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, съобщи здравният министър Кирил Ананиев в Стара Загора. По думите му още тази година ще бъдат отпуснати 30% от тези средства. „Изграждане на Национална детска многопрофилна болница е в напреднала фаза и до края на месеца ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг, а в началото на есента се предвижда да започне и реалното строителство“, добави Ананиев. Припомняме, лечебното заведение ще бъде в двора на УМБАЛ “Александровска“, в сградата, чиято първа копка е дело още на Тодор Живков през далечната 1978 г. Според здравния министър, най-после страната ни ще има детска болница след две години.

„Продължават активните преговори с Българския лекарски съюз за увеличаване цените на клиничните пътеки, като акцент ще бъде поставен върху детското и майчиното здравеопазване. Очаква се най-късно следващия вторник да бъде подписан анекс към Националния рамков договор за медицински дейности“, съобщи още Ананиев. По думите му тогава ще бъде одобрена и новата методика за формиране разходите за персонал. „Това означава, че директорите на болници ще имат целия инструментариум, за да могат да увеличат заплатите на персонала в рамките на вътрешните си правила“, допълни още министърът.  Той подчерта, че лимитите на общинските болници се увеличават по две направления – едното е увеличаване на цените на пътеките, а другото – наредбата на МЗ за дейностите извън задължителното здравно осигуряване. И така, по думите му, медицинските сстри ще могат да получат не само обещаната стартова заплата от 950 лева, но дори и повече.

Министър Ананиев откри в Стара Загора нов АГ-комплекс към УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“.  За тази цел МЗ е предоставило на болницата близо 1 млн. лева. Новото звено включва клиниката по акушерство и гинекология и клиниката по неонатология. „Само преди две години, до края на 2017 г., болницата беше едно от петте лечебни заведения пред фалит, но през 2018 г. излезе на печалба от 705 хил. лева, като успя да увеличи собствените си приходи с 13 % и да намали общите си задължения с над 10 %, а просрочените задължения – с над 11%“, похвали се Кирил Ананиев.

 

СПОДЕЛИ