Пациенти и БЛС против отлагането на специализацията на джипитата

19 години бяха достатъчни за тези, които искат да се квалифицират, да го направят, заяви Пенка Георгиева

389
джипи

Управляващите за пореден път направиха компромис и с поправките в Закона за лечебните заведения дадоха трета отсрочка на джипитата, които нямат специалност по обща медицина, да се квалифицират. Така личните лекари без специалност няма да загубят практиките си в следващите 4  години.

Пациентски организации и Българският лекарски съюз обаче се обявиха против гратисния период. „Изразяваме несъгласие с поредното отлагане на задължението за придобиване на специалност обща медицина от общопрактикуващите лекари. Считаме, че 19 години бяха достатъчни за специализация или поне започване на такава. Определено това е липса за последователни и отговорни здравни политики от страна на Комисия по здравеопазване към Народното събрание“, заявиха в позиция от пацентски организации „Заедно с теб“. Според председателя Пенка Георгиева, поредното отлагането на квалифицирането на докторите е във вреда на пациентите, тъй като липсва качествена грижа и лечение на тези граждани, чиито лични лекари са без нужната специалност. „Второ, решението е некоректно към тези лекари, които са положили усилия, отделили време, капацитет и финансов ресурс, за да имат специалност. Крайно време е държавата да поеме своята отговорност към първичната доболнична помощ“, посочват още от „Заедно с теб“.

Същото мнение изрази и д-р Николай Брънзалов, който е зам.-председател на БЛС и самият той практикува като джипи. „Отлагането на специализацията е политическо решение, не е искано от нас. Не може липсата на специализация да не се отрази на качеството на работа, както и не може тези, които са придобили тази специалност да бъдат на едно ниво с тези, които я нямат“, подчерта д-р Брънзалов. По думите му в момента 674 джипита нямат завършена обща медицина, както и никоя от останалите – „Вътрешни болести“, „Педиатрия“ или „Спешна медицина“. „Трябва да си отговорим на няколко въпроса – от тези 673 общопрактикуващи лекари, колко са въобще в процес на специализация, колко от тези колеги са били зачислени, но са прекъснали и колко въобще имат намерение да специализират? А и колко от тях са по села, малки градове и големи градове? В София, ако някой не е пожелал да си вземе специалността, това си е негово лично решение. Според мен, голям процент от тези, които са без специалност, просто не желаят да я вземат“, заяви д-р Брънзалов.

Зм.-председателят на БЛС беше категоричен, че управляващите трябва да инвестират повече в първичната и извънболничната медицинска помощ, за да ги има въобще, защото отлагането на придобиването на специалност не е истинска политика.

СПОДЕЛИ