Д-р Димитър Ковачев: Плака, кариес, обезкървяване и увреждане на венците заплашват пушачите

Продуктите за нагряване са добра алтернатива, тъй като при тях няма катран, което намалява риска за оралното здраве, категоричен е стоматологът

Д-р Димитър Ковачев
Д-р Димитър Ковачев

За вредата от тютюнопушенето върху зъбния статус, за това преодоляват ли се уврежданията в устната кухина, предизвикани от цигарите и по-добра алтернатива ли са продуктите с нагряване, при които няма изгаряне на тютюна и съответно отделяне на катран, може ли да си сложим импланти без да се наложи да се откажем от конвенционалните цигари – разговаряме с д-р Димитър Ковачев.

–  Д-р Ковачев как се отразява тютюнопушенето на устната кухина и какви промени настъпват върху зъбния емайл и венците?

– Негативите от тютюнопушенето в устната кухина се изразяват с исхемизация (обезкървяване) на лигавицата ,образуването на повече зъбна плака, поради намаленото слюноотделяне. Вследствие на образуваната зъбна плака се увеличава минерализацията на зъбния камък, съответно механичното уврежнане на венците. Намалената саливация (слюноотделяне) от своя страна намалява физиологичната възможност за самопочистване на зъбната повърхност, следователно процесите на деминерализация преобладават и вероятността за развитие на кариес се увеличава.

–   А какви промени настъпват в зъбния статус при спиране на цигарите и след колко време се наблюдават първите подобрения?

– След отказване на цигарите се наблюдава нормализиране на кръвооросяването на оралната лигавица, имунният отговор на ензимите в устната кухина, спрямо външни дразнители, става много по адекватен. Изчезва чувството на сухота в устата, поради нормализиране на саливацията, тъй като водата в цигарения дим е едва 30% и това води до изсушаване на меките тъкани. Нормализиране на преглъщане (също свързано със слюнката), дишане (ресничестия епител в белия дроб в рамките на 2 месеца започва да изтласква нормално отвътре навън). Нормализира се самопочистващата функция с помощта на слюнката и рискът от кариес и развитието на злокачествени заболявания намалява.

– Какви са вашите наблюдения за употребата на все по-популярните устройства с нагряване на тютюн? Какви са основните разлики с цигарите и имате ли впечатления от пациенти, които са спрели да пушат и са преминали на тях?

– Имам такива пациенти и разликата е видима, след като е доказана и със статистически изследвания. Продуктите с нагряване сами по себе си не генерират дим и катранни вещества, а само пара с никотиновата доза, необходима за всеки пушач. Автоматически вредите, които конвенционалните цигари причиняват, са значително намалени или липсват при бездимните продукти. Когато поемеш необходимото количество никотин, спастичният ефект, който има върху съдовете, го има и при конвенционалните цигари, и при бездимните продукти, но при бездимните – съдовата стена е абсолютно възстановена. Докато при поемането на катран с дима от пушенето на цигари, отлаганията, които се получават, остават върху съдовата стена, съответно при белодробните пътища.

 – Търсят ли ви пациенти, които са преминали на бездимни цигари и какви въпроси ви задават? Например за кървене на венците и дали то се дължи на отказа от тютюнопушене на конвенционалните цигари или нещо друго?

– Изхождайки от моята пациентска листа не съм имал пациент, който да ме е питал или по-точно да се е оплакал, че системите за нагряване на тютюн са предизвикали кървене от венците. Причината за кървене от чисто физиологично гледна точка би могла да бъде поради по-нормалното кръвоснабдяване и отделяне на венечна течност при употреба на бездимни цигари, вследствие на което предишни хронични пародонтални заболявания да излязат на преден план. Имам пациенти заклети пушачи, но те не са ми споменали да имат кървене поради употреба на бездимен продукт.

–  Когато се поставят импланти, лекарите обикновено забраняват пушенето. Има ли вече данни дали и как устройствата с нагряване на тютюн оказват влияние, когато са ни поставени зъбни импланти?

– По отношение на евентуалното развитие на периимплантит (възпалението около импланта) опасност от развитие на възпаление има при употребата на какъвто и да е продукт съдържащ никотин и катран, независимо дали е конвенционална цигара или продукт чрез нагряване. Но при пациентите, които по никакъв начин не могат да бъдат убедени в отказване, бездимните продукти и тези които са на принципа на изпарение на течност са за предпочитане. Основните причини за развитие на периимплантит са обезкървяването и предпоставката за по-благоприятно развитие на грам отрицателни бактерии.

Участвахте с презентация на БУЛМЕДИКА БУЛДЕНТАЛ тази година, може ли представите най-новите данни, свързани с употребата на устройства с нагряване на тютюн и влиянието им върху денталното ни здраве?

– Мога да кажа, че при заклети пушачи, които не възнамеряват да направят какъвто и да е опит за отказване от тютюнопушене, продуктите за нагряване са една добра алтернатива, която би могла както да задоволи средностатистическите им нужди, така и да допринесе за едни по-нормални биопоказатели в устната кухина. Но най-доброто е пълен отказ от всички изделия съдържащи тютюн и никотин.

Визитка:

Д-р Димитър Ковачев е лекар по дентална медицина с частна практика в гр. Пловдив. Придобива квалификация в Медицински университет – гр. Пловдив през май 2012 г. и веднага след това стартира практиката си. Има професионален опит в спешен хирургичен кабинет. Открива филиал на практиката си в с. Цалапица до Пловдив. Тясно професионалните му интереси са фокусирани с предимство в терапевтичната и в естетичната сфера. Д-р Ковачев е избран за член на Контролната комисия към Районната комисия на Българския зъболекарски съюз – Пловдив. През 2015 г. печели и конкурс за лектор. Номиниран за „Дентален мениджър на годината“ през 2017 г.

 

СПОДЕЛИ