3900 българи с лупус, каквото и да твърди д-р Хаус

На пазара у нас липсват медикаменти за базова терапия, пациенти настояват касата да плаща и лечението с Имуновенин

902
лупус

Никога не е лупус, твърди неповторимият д-р Хаус. Но от НЗОК казват, че 3900 са здравноосигурените българи, които страдат от системното автоимунно заболяване.

„Тези пациенти подлежат на диспансерно наблюдение, а касата заплаща частично два медикамента за основната терапия и цялостно скъпоструващ биологичен медикамент, който се отпуска от спецализирана комисия. За съжаление през тази година от списъка на реимбурсираните медикаменти са отпаднали нестероидни противовъзпалителни и кортикостероидни препарати, поради отказ на фирмите да ги внасят“, съобщи д-р Елиана Карамфилова от НЗОК.

Пациентите с лупус пък алармираха, че от края на миналата година трудно намират на пазара основни лекарства и поставиха проблема за употребата на Имуновенин, който доказано подобрява състоянието им. Здравната каса обаче няма право да го реимбурсира, тъй като използването му за терапия на лупус не е подкрепено с клинично проучване. Един курс с Имуновенин излиза между 1200 и 3000 лева, в зависимост от предписаната доза. И макар да е производство на държавната „Бул Био“ често липсват количества от препарата.

лупус

Председателят на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) Боряна Ботева алармира и за друг проблем – поставянето на диагнозата обикновено се бави поне 6 години. А тогава болестта е засегнала някои от вътрешните органи необратимо.

Проф. Доброслав Кюркчиев от Имунологичната лаборатория на Университетска болница „Св. Иван Рилски” обясни, че диагностиката закъснява основно поради факта, че лупусът е велик имитатор – клиничните му симптоми са сходни със симптомите на много други заболявания. Болестта се проявява с характерен обрив по лицето, засяга мускули и стави, бъбреците или всеки друг орган. Пациентите имат висока температура, белтък в урината, анемия и афти по устата. „Ние, имунолозите, обаче можем да открием антинуклеарни антитела в кръвта и чрез тези имунологични изследвания да предскажем проявата на заболяването години по-рано. Ето защо в „Св. Иван Рилски” работим по проект за ранно откриване на лупус, синдром на Сьогрен и системна склероза. В рамките на проекта изследваме безплатно близки родственици по права линия на пациенти с тези три заболявания. Търсим антинуклеарни антитела у сестри, майки, баби и дъщери на вече диагностицирани пациентки. Проектът е насочен основно към жените, защото те най-често страдат от тези заболявания. Съотношението спрямо засегнатите мъже е 9:1“, обясни проф. Кюркчиев.

За жалост пълно излекуване няма, няма и отговор защо някои хора отключват болестта. Понякога собствената ни имунна система, която трябва да ни пази от нашественици се обръща срещу нас, за да превърне хармонията на процесите в организма в една същинска гражданска война. Това образно представляват автоимунните заболявания, сред които е и лупусът. Много вирусни и бактериални инфекции могат да „пробият” нормалния имунитет и да доведат до автоимунно заболяване, ултравиолетовите лъчи, пушенето и стресът също могат да отключат лупус.

СПОДЕЛИ