Джипитата получиха още 4 години отсрочка за специалност

Управляващите бяха принудени да направят компромис за пропусналите да се квалифицират, тъй като хиляди пациенти щяха да останат без личен лекар след 1 юни

544
джипитата

Трето удължаване на срока, в който джипитата ще трябва да придобият специалност обща медицина, гласуваха депутатите, които приеха единодушно на първо и второ четене поправки в Закона за лечебните заведения. Така личните лекари ще имат още 4 години, за да се кмалифицират, ако искат да работят като такива. Промяната се налага, тъй като близо 600 джипита или около 13 % от практикуващите нямат още специалност и според сегашния закон в началото на юни индивидуалните им практики трябваше да бъдат заличени.

Новият срок ще помогне само на личните доктори, които вече са записали специализация, тъй като за придобиване на специалност обща медицина са нужни 4 години. От БЛС и Сдружението на общопрактикуващите лекари обаче се обявиха против безкрайното удължаване на тези срокове. Но управляващите на практика бяха принудени да направят компромис, тъй като, ако 600 джипита се окажат без практики, хиляди пациенти ще останат без личен лекар и съответно без достъп до здравната система.

Приетите изменения в Закона за лечебните заведения влизат в сила от 4 юни 2019 г. „За нас е важно да гарантираме интересите на българските граждани и затова си позволяваме за трети път да удължаваме срока“, обясни председателят на здравната комисия и шеф на групата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. По думите й има лекари, които работят в отдалечени и труднодостъпни райони и за тях е трудно да оставят пациентите си и да специализират.

СПОДЕЛИ