Дете на антиваксъри се зарази с коклюш

Майката е отказала всички имунизации с декларация

532
коклюш

Дете на две години се зарази с коклюш, след като родителите му са отказали всички ваксини, алармира д-р Нина Стаменова, зам.-директор на Регионалната здравна инспекция в Перник, цитирана от в. „Телеграф“.

Диагнозата е потвърдена в Националния център по заразни и паразитни болести, а детето вече се лекува. Семейството живее в квартал „Църква“, в Перник. Майката е антиваксър и категорично е отказала имунизации с декларация. Според д-р Стаменова, болното дете не е посещавало забавачка и поради тази причина няма опасност от разпространение на инфекцията. Освен това, въпреки че е записано в практика на общопрактикуващ лекар, то никога не е било преглеждано.

Данните за страната показват, че от началото на годината са регистрирани 21 случая на коклюш, познат още като магарешка кашлица. Инфекциозното заболяване е част от задължителния имунизационен календар. Ваксината е комбинирана и защитава от полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит Б. Тя се поставя на втория, третия и четвъртия месец след раждането, а след това отново на 16 месеца и 6 години.

В Перник в момента се разраства и епидемията от морбили. Общо в страната заразените са близо 700, като се увеличават болните също и в Кюстендил, и София. Прогнозата на здравните власти е, че съвсем скоро случаите ще станат 1000, като 101 от случаите са при деца под годинка, т.е. не са навършили възрастта за имунизация. При хлапетата между 1 и 4 години има 182 случая, 152 са болните деца на възраст от 5 до 9 години. Сред заразените продължава да има не само деца – 32 от случаите са при хора над 40 години.

Припомняме, от БЛС предложиха на здравния министър Кирил Ананиев да реши проблема като на практика го прехвърли на социалното ведомство. Според съсловната организация, неимунизираните трябва да бъдат дефинирани като „деца в риск“ по смисъла на Закона за закрила на детето и да бъде ясно записана каква е отговорността на родителите в случаите на отказ от ваксина.

СПОДЕЛИ