Разделят клиничните пътеки за деца и възрастни

БЛС поиска увеличение не само в областта на педиатрията и пулмологията, но и за токсикология, нефрология и кардиология

513
пътеки

Всички пътеки, които в сега действащия Анекс към НРД 2018 са общи за деца и възрастни, трябва да бъдат разделени в отделен пакет и да бъдат финансирани изцяло като Пакет Педиатрия. Това предложи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Припомняме, от вчера стартираха преговорите между БЛС, МЗ и НЗОК за обещаното увеличение на клиничните пътеки, най-вече на тези в областта на педиатрията и пулмологията.

Според д-р Маджаров всички пътеки, свързани с лечение на деца, както и тези в пулмологията трябва да бъдат повишени след 1 юни с преподписването на Анекса към НРД 2018. Председателят на БЛС добави, че е поискано и завишаване на цените при някои пътеки по детска хирургия, които са с висока социална значимост, голям обем и сложност.

„Увеличение  трябва да има и на клиничните пътеки, които се работят предимно в общинските болници и които са свързани с остър и хроничен пиелонефрит, хронична сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения, както и някои пътеки от токсикологията “, посочи още д-р Маджаров.

Относно поисканото от БЛС въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата, председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров обясни: „Категорично искам да заявя, че ние не искаме родителите да бъдат натоварвани с допълнителни разходи, редно е ние, заедно с държавата, да намерим механизъм, по който педиатрите да се чувстват оценени и да нямат усещането, че за тяхна сметка се правят социални политики“.

След срещата министърът на здравеопазването Кирил Ананиев уточни, че най-голямо увеличение ще има при пътеките, чиито цени от дълги години не са били остойностявани. „Най-голям акцент поставяме върху педиатрията и пулмологията, но това не означава, че няма да има увеличение и на цените и на други пътеки“, добави Ананиев. Точно с колко предстоят сметки. „Нека да видим какво ще покажат цифрите, въпрос на анализ е. Не можем да кажем точна цифра, защото ще има двойно финансиране – веднъж от резерва на касата, който Надзорният съвет ще освободи и втори път – от Министерството на здравеопазването през Наредба 3“, поясни министърът. По думите му преобладаващата част от това увеличение би трябвало да отиде за увеличение на заплатите на персонала в болниците.

 

 

 

СПОДЕЛИ