Властта отпусна нов бонус от 3 млн. лева за болниците

Парите са за детско здравеопазване и увеличение на заплатите на педиатрите

539
болниците

Нов бонус от 3 млн. лева от властта ще получат болниците в страната. Парите са за детско здравеопазване, като от тях 1.7 млн. лева са за специализираната болница за лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митов“. Държавните и общински болници с детски клиники и отделения ще получат 500 хил. лв. за закупуването на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лева за осигуряването на 50 кувьоза. С част от средствата ще бъдат увеличени заплатите на педиатрите и сестрите, които се грижат за болните хлапета. Това здравният министър Кирил Ананиев, след среща в МС, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, директори на АГ-болници, педиатри и неонатолози. До тази развръзка се стигна след протестите на медиците от Педиатрията, които дори блокираха ключов булевард в столицата.

„Утре ще внеса в Министерския съвет проект на Постановление, с което на Министерството на здравеопазването ще бъде предоставен допълнителен финансов ресурс в размер на близо 3 млн. лв. Този ресурс ще бъде изразходван както за подобряване качеството на лечението на децата, така и за увеличаване възнагражденията на работещите“, обясни Ананиев.

На срещата са обсъдени състоянието на детското здравеопазване и мерките, които трябва да се предприемат за подобряване качеството на лечението и организацията на работа в педиатричната болница „Проф. д-р Иван Митов“ и в детските отделения в страната. Кирил Ананиев подчерта, че детското здравеопазване е устойчив приоритет на правителството, доказателство за което са и действията на МЗ. Той припомни, че до края на този месец ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг на новата детска болница, като очакванията са в началото на месец септември да започне реалното ѝ строителство. „Вече стартираха и преговорите с Българския лекарски съюз за преостойностяване на някои клинични пътеки, така че цените да бъдат завишени и да отговарят на реалните разходи. Приоритетно ще бъдат разгледани пътеките в педиатрията“ добави той.

По отношение на кадровия ресурс в детското здравеопазване министър Ананиев заяви, че мярка ще бъде предприета с промените в Наредба №1 за специализациите. В нея приоритет ще бъдат неонатолозите, чийто брой в момента е твърде малък и не отговаря на реалните потребности на лечебните заведения.

„На този етап ние сме удовлетворени. Днешната среща дава решение на проблемите пред детската болница. С парите, които ще се влеят в болницата, ще можем да задържим, а и, надявам се, да увеличим персонала си, за да можем да вършим задълженията си така, както подобава“, заяви началникът на Клиниката по неврология в Педиатрията проф. Литвиненко.

СПОДЕЛИ