Педиатрите пак на протест, този път блокираха булевард

Настояват за нов статут на детската болница, заплашват с колективни оставки

698
протест

Работещите в единствената специализирана детска болница у нас „Проф. Иван Митев“ отново излязоха на протест. Този път те ще блокират булевард „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ за повече от час.

Въпреки че от касата и здравното министерство обещават да отпаднат лимитите за прием в Педиатрията и да се увеличат клиничните пътеки в специалността, медиците и сестрите настояват за изпълнение и на останалите им условия – промяна в статута на лечебното заведение, достойно заплащане и спешни мерки за справяне с липсата на персонал.

Лекарите заплашват с колективни оставки, ако исканията им не бъдат изпълнени, тъй като не са склонни да чакат построяването на бъдещата нова детска болница, за да лекуват децата при нормални условия. Протестиращите бяха подкрепени от родители на болни деца.

„Въпреки уверенията за заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева, че има възможност болно дете да бъде прехвърлено от едно отделение в друго, това не е вярно“, заяви д-р Адил Кадъм, лекар от Клиниката по генетика. По думите й промяната на статута на болницата ще позволи финансирането да не е само от НЗОК, но и от МЗ.

Припомняме, след среща при премиера Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев обяви, че спешно ще бъдат увеличени педиатричните пътеки, а преди два дни Надзорният съвет на касата гласува лимитите за прием на деца в болницата да отпаднат.

СПОДЕЛИ