Одобриха българка за белодробна трансплантация във Виена

За да бъде включена в активната листа на Евротрансплант, МЗ трябва спешно да преведе 50 000 евро капаро на болницата в Австрия

883
Евротрансплант
Илиана очаква новия си дроб

Българска е одобрена за белодробна трансплантация във Виена и може в скоро време да бъде включена в активната листа на Евротрансплант за животоспасяващата операция. Това каза пред БНР Наталия Маева от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония. За да се случи това обаче здравното министерство трябва спешно да преведе необходимата сума, която се изисква от австрийската клиника. „Става дума за капаро от 50 000 евро“, уточни Маева. По думите й колкото по-бързо парите бъдат преведени на австрийската страна, толкова по-бързо  пациентката ще влезе в активна листа и ще има шанс живота й да бъде спасен.

Маева посочи още, че в момента няма пациенти, които да чакат в австрийска активна листа за трансплантация на бял дроб, въпреки тиражираната информация от МЗ. „Пациентите бяха във Виена за предварителни прегледи и изследвания, на базата на които Австрия да вземе решение дали са подходящи за трансплантация“, обясни Маева, която също е получила бял дроб във Виена.

У нас близо 250 пациенти страдат от пулмонална хипертония. Всички те са принудени да си закупуват сами кислородните концентратори, без които не могат да дишат. Те обаче струват между 5 и 7 хил. лева. „Болните у нас нямат и достъп до модерна интравенозна терапия, която се прилага в тежките стадии“, каза още Наталия Маева. По думите й все още препаратите не са разрешени за употреба в България, тъй като не са регистрирани. Годишната терапия с такъв вид препарат варира от 120 000 до 200 000 евро. „Тази терапия би подобрила качеството на живот на пациента. Независимо колко е скъпа, човешкият живот е над всичко“, подчерта Маева. Тя е категорична, че здравното министерство е голям длъжник на тези пациенти.

СПОДЕЛИ