Лекари предлагат да се орежат заплатите на шефовете в БЛС

70-ия събор на съсловната организация ще се проведе на 11 и 12 май в Обзор

1252
БЛС

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) получава твърде високи заплати, смятат редови медици и предлагат възнагражденията на председателя и заместниците му да бъдат намалени. Това е едно от исканията на районните лекарски колегии, което ще трябва да бъде подложено на обсъждане и гласуване по време на 70-ия събор на съсловната организация. Форумът ще се проведе на 11 и 12 май в Обзор.

В момента шефовете в БЛС получават съответно 10, 8 и 7 минимални работни заплати, което прави 5600 лева за д-р Иван Маджаров, без в тази сума да са включени надбавките за прослужено време, парите за командировки и т.нар. представителни разходи. При условие, че тези възнаграждения се плащат от членския внос на редовите лекари, не би трябвало да има такава огромна разлика между заплатите на ръководството и обикновените медици, смятат от районните колегии.

Друго предложение, което би трябвало да бъде подложено на дебат е закриването на Акредитационния съвет, тъй като бил неефективен. Медиците от страната настояват и за още един зам.-председател на организацията, който да отговаря за специалистите от извънболничната помощ при преговорите за рамковия договор.

Друга идея, която членът на Контролната комисия д-р Георги Тодоров от Русе се опитва да прокара безуспешно от години, е въвеждане на машинно гласуване при избора на Управителен съвет, Контролна комисия и Комисия по професионална етика.

Според докторите, бъдещите шефове на съюза не трябва преди това да са били министри, зам.-министри, депутати и директори на болници. Така щяло да се избегне лобирането в полза на определени интереси и евентуалното поставяне на  ръководството в различни зависимости.

Кое от тези предложения ще бъде прието и от кога ще влезе в сила предстои да стане ясно в неделя, когато трябва да бъде гласуван окончателния вариант на  новия Устава на БЛС.

Преди това пред делегатите на събора ще бъде предоставена информация за проведените срещи с представители на МЗ, НЗОК, премиера Бойко Борисов, ръководствата на  сдруженията на Областни, Общински и Университетски болници, както  и ще бъде  поискан мандат за преподписване на анекс към Националния рамков договор за 2018 г. с НЗОК.

СПОДЕЛИ