От днес НОИ ще изчислява пенсиите по двете формули

Експерти на института и електронен калкулатор, който вече работи, ще помагат на хората да изберат по-благоприятния размер

490
консултационни дни

От днес бъдещите пенсионери ще могат да попълват новия образец за отпускане на пенсия, чрез който експертите на НОИ ще изчисляват по служебен път кой размер на пенсията е по-благоприятен – по старата или по новата методика. Това съобщи управителят на НОИ Ивайло Иванов на семинар за журналисти. Вече действа и електронен калкулатор на НОИ, чрез който хората ще могат сами предварително да си изчислят кой размер е по-благоприятен, добави Иванов.

В заявлението за отпускане на пенсия има отметка, в която бъдещият пенсионер заявява, че при отпускане на исканата от него пенсия, желае в нейния размер да се вземат предвид трите последователни години от последните 15 години осигурителен стаж, избрани от него, преди 1 януари 1997 г. Бъдещите пенсионери трябва да предоставят всички документи, като е задължително да предоставят тези за най-добрите три години преди 1997 г., при възможност, и тези за периода 1997-1999 г., тъй като тогава регистърът на НОИ е в процес на внедряване. Ако хората забравят да направят отметка, че искат и по старата методика да бъдат изчислени пенсиите им, но предоставят документи за трите най-добри години, от НОИ пак ще им изчислят индивидуалния коефициент служебно и по двете методики, като ще им предоставят по-благоприятния размер на пенсията. За желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да носят документи за т.нар. златни години и да правят отметки в заявлението.

НОИ
Ивайло Иванов, директор на НОИ

„Обновена е електронната услуга на НОИ „Изчисляване на прогнозен размер на пенсията“, съобщиха Любомира Язаджиева – директор на дирекция „Пенсии“ в НОИ, и Марин Калчев -директор на дирекция „Информационни системи за дългосрочни и краткосрочни плащания“ в НОИ. По думите им чрез него ще може да се изчислява както прогнозен индивидуален коефициент, така и прогнозен размер на пенсията едновременно и по старата, и по новата методика.

Експертите уточниха, че електронната услуга изчислява предварителен, но не окончателен размер на коефициента и на пенсията, защото е възможно в регистъра на осигурените да има неточни или липсващи данни от началния му тестов период. „Когато хората дойдат с документите в ТП на НОИ, ще им се изчислят точните размери“, посочи Язаджиева.

Има фрапантни случаи на хора, които посочват доход отпреди 1997 г. по спомени, предположения, а по време на пенсионното производство се оказва, че доходът не съответства по документи на предварително подадените данни, обясни още тя. Язяджиева припомни, че услугата работи и със средномесечен осигурителен доход за 12 месеца назад, затова има значение кога точно е направено изчислението на прогнозен размер.

В електронната услуга при изчисляване на прогнозния размер се изтеглят данните от Регистъра на осигурените след 1996 г. Особеност при електронната услуга е, че целият стаж, който хората ще посочат преди 1997 г., ще бъде третиран като трета категория, а при пенсионното производство, при показани документи, които доказват категорията, ще се определи точната. Експертите уточниха, че изборът на трите най-добри години ще е личен избор на хората, тъй като за този период няма регистър. Колкото по-точни са данните, въведени от бъдещите пенсионери, толкова по-точен ще е прогнозният размер на пенсията.

НОИ пази всички изчисления, които са направени от бъдещите пенсионери чрез електронния калкулатор, независимо колко на брой са. Ако не се въведат данните за трите най-добри години преди 1997 г., по подразбиране калкулаторът работи по новата методика и изчислява прогнозен размер по нея.

Освен това от днес експертите на НОИ ще консултират хората и по места – в териториалните поделения, в изнесени приемни и чрез мобилни екипи, които ще посещават населени места без ТП и изнесени приемни. Те ще бъдат правени през май, юни и при необходимост и през други месеци. Графици за консултациите ще бъдат качени в териториалните поделения на НОИ и в кметствата. Консултациите дават предварителни прогнозни стойности на индивидуалния коефициент и пенсията, защото те ще се извършат на базата на електронната услуга на НОИ. Важно е бъдещите пенсионери да носят документ за самоличност, както и документи за осигурителни доходи.

Припомняме, според промените в Кодекса за социално осигуряване, до 1 януари 2023 г. хората ще могат да избират по старата или по новата методика да се пенсионират. Възможност за избор е предвидена и за хората, които са подали заявление за отпускане на пенсия с начална дата след 31 декември 2018 г., както и за тези, на които вече е отпусната такава пенсия през същия период. Те ще могат в шестмесечен срок да упражнят еднократно правото си на избор, като пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата.

Хората, на които вече им е отпусната пенсия от началото на 2019 г., са около 4000. Те ще имат право до 2 ноември да поискат преизчисляване на пенсията и по старата методика. Ако по старата се окаже, че размерът на пенсията е по-благоприятен, ще им бъде отпуснат по-високия със същата начална дата. Над 21 000 са подалите заявления за отпускане на пенсия от началото на годината, посочиха от НОИ.

„За учителите и работещите в сектор „Сигурност“ пенсията ще бъде по-благоприятна, ако бъде изчислена по новата методика, която действа от началото на 1 януари 2019 г.“, каза Драгомир Драганов, директор на дирекция „Анализи, прогнози и планиране“ в НОИ. Той обясни, че за учителите това се обяснява с политиката по отношение на сектор образование и увеличаващите се заплати през последните години. Изчислено е, че 87,1% от тях ще имат по-благоприятна пенсия по новата методика, която включва осигурителният доход само след 2000 г. За хората от сектор сигурност е изчислено, че 71,4% от тях ще вземат по-добра пенсия по новата методика, 21,1% по старата и 7,4% – без разлика по двете методики.

За болшинството от хората с пенсия за инвалидност за трудова дейност новата методика също ще е по-благоприятна. За 66,5% от тях ще е по-висока, ако се смята само доходът след 2000-та година, а за 14,4 % няма да има разлика. За останалите 18,1% по-благоприятна ще е старата методика. За почти 60 на сто от категорийните работници пък ще е по-изгодно да се пенсионират по старата методика.

Според изчисленията на експертите на НОИ очакваният среден размер на пенсията за 2019 г. при старата методика е 402 лева, докато по новата методика – 399 лева. Тази година допълнителните разходи за пенсии ще са 13,7 млн. лева, а в края на 2022 г. ще са нужни допълнителни 14,1 млн. лева, съобщиха още от НОИ.

СПОДЕЛИ