2500 евро глоба за липса на ваксини в Германия

Страната въвежда задължителна имунизация срещу шарка

422
СЗО

Германия въвежда задължителна имунизация срещу шарка, а родителите на деца без ваксини ще бъдат глобявани с 2500 лева. Освен това хлапетата, които посещават забавачка или училище и се окажат без поставена ваксина, ще бъдат изключвани. Това предвижда законопроект, внесен от министъра на здравеопазването на страната Йенс Шпан.

„Искаме да предпазим всички деца от морбили, защото заразата започва да придобива заплашителни размери в цяла Европа. Затова се налагат тези мерки“, обясни министър Шпан. Той добави, че започват проверки във всички училища дали учениците са имунизирани и имат документ за това. Родителите имат срок до 2020 г. да набавят въпросните документи за извършена имунизация срещу морбили. „Децата, на които не може да бъде поставена ваксина поради някакво заболяване или слаба имунна система, също трябва да докажат това с бележки от личните си лекари“, посочи още здравният министър на Германия.

Йенс Шпан е от квотата на ХДС, като коалиционният партньор ГСДП също подкрепя този законопроект, което означава, че той най-вероятно ще бъде приет.

Припомняме, още няколко страни в ЕС въведоха задължителната имунизация срещу шарка, а у нас въпреки че ваксинирането отдавна е задължително, случаите на морбили вече надхвърлиха 500, а поне 10 % от децата не са получили една или две дози от серума.

СПОДЕЛИ