Вдигат цените на някои клинични пътеки от 1 юни

Премиерът Бойко Борисов събра на среща здравния министър, председателя на БЛС и шефове на болници

591
клинични пътеки

От 1 юни ще бъдат увеличени цените на някои клинични пътеки, като приоритетно това ще се случи за тези, по които се лекуват деца и бременни. От тази дата влизат в сила и цените по Наредба 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, заплащани от МЗ. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов за разпределянето на отпуснатите от правителството допълнителни 50 млн. лв. за лечебните заведения. На срещата присъстваха и заместничката му Жени Начева, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, директорите на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и на „Александровска“ доц. Костадин Ангелов, както и председателите на Сдружението на областните болници – проф. Тодор Черкезов и на общинските – д-р Неделчо Тотев.

„За разпределянето на парите ще бъдат използвани само законови механизми и те няма да бъдат използвани за директно финансиране на лечебните заведения“, уточни Ананиев. По думите му МЗ вече е готово с методиката за определяне на възнагражденията на персонала в лечебните заведения. „Направили сме консултации със съсловните организации. Целта е справедливо, обективно и недискриминационно разпределяне на разходите за персонал“, каза здравният министър.

„На днешната среща се постигна споразумение по най-бързия начин да се премине към повишение на най-недофинансираните клинични пътеки – за бременни жени и деца. Ние заявяваме, че трябва да се върви по законовия път – чрез НЗОК за увеличаване на цените на пътеките. Мерките, които днес се взеха, трябва да се превърнат в една устойчива практика и увеличаването на цените на клиничните пътеки да не бъде с допълнителни средства. А ако има икономия на средства в болнична помощ през настоящата година, те да бъдат използвани да се изплатят пропорционално надлимитна дейност за стари години“, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

клинични пътеки
Премиерът Бойко Борисов с шефовете на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и на „Александровска“ доц. Костадин Ангелов

Според шефа на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, университетските болници не са от тези, в които специалистите по здравни грижи не получават добри възнаграждения, а нивата на заплати, заложения в браншовия колективен трудов договор, са достигнати. В областните и общинските болници обаче тези нива не са достигнати. „Ще изчакам с коментарите, докато не стане ясно кои точно клинични пътеки и с колко ще бъдат увеличени. Позитивното е, че вече се говори за плащането на надлимитната дейност, за която водим дела“, каза д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

„Недофинансирането на системата съществува, но на тази среща смятам, че постигнахме консенсус. Бяха осигурени допълнителни 30 млн. лв.,  и после 50 млн. лева, предстоят преговори в НЗОК за промяна на цените на клиничните пътеки при детско и майчино здравеопазване, пулмология и други звена. Това ще доведе до възможности за увеличаване на приходите на лечебните заведения и съответно до увеличение на заплатите на професионалистите по здравни грижи. Всички сме съгласни, че увеличенията на приходите трябва да става чрез дейност, а не чрез целево финансиране“, подчерта директорът на УМБАЛ „Александровска“ доц. Костадин Ангелов.

СПОДЕЛИ