Разрешиха продажбата на IQOS и в САЩ

Търговията с тези продукти е подходяща за опазване на общественото здраве, обявиха от Американската агенция по храни и лекарства

464
IQOS

Американската агенция по храни и лекарства (FDA) даде разрешение за продажба на IQOS, устройството на Philip Morris International’s за нагряване на тютюн.

„Сериозната предварителна оценка от FDA е важна част от нашата мисия да защитим обществото, особено младите хора, и да намалим свързаните с тютюна болести и смърт. Въпреки че разрешаването на нови тютюневи изделия не означава, че те са безопасни, процесът на разглеждане и оценка гарантира, че търговията с тези продукти е подходяща за опазване на общественото здраве, като се вземат предвид рисковете и ползите за населението като цяло. Това включва как продуктите могат да повлияят на употребата на никотин и тютюн върху младите хора, както и потенциала на тези продуктите да се превърнат в алтернатива за пълнолетните потребители на горими цигари”, казва Мич Целер, директор на Центъра за тютюневи изделия на FDA. По думите му агенцията ще приложи строги маркетингови ограничения върху продуктите, за да предотврати достъпа на младите хора до тях. „Ние напълно подкрепяме тази цел“, каза в изявление главният изпълнителен директор на PMI Андре Каланцопулос. „FDA е поставила висок стандарт и ние очакваме да работим с тях в изпълнението на заповедта им за разрешение за продажба, така че IQOS да достигне до правилната аудитория – настоящите възрастни пушачи“, посочи той.

„Чрез научната оценка на FDA на предоставената от компанията производител научна информация, публикуваната литература преминала независима експертна оценка и други източници, агенцията установи, че аерозолът, които се отделя при използването на системата за нагряване на тютюн IQOS, съдържа по-малко токсични химикали, отколкото цигарения дим, а много от идентифицираните токсини са в по-ниски нива в сравнение с тези в цигарения дим. Например, експозицията на въглероден окис от аерозола при IQOS е сравнима с тази от околната среда, а нивата на акролеин и формалдехид са 89% до 95% и 66% до 91% по-ниски, отколкото при горимите цигари“, се казва в съобщението на FDA . Агенцията още установява, че IQOS доставя сходни нива на никотин като обикновените цигари, което предполага, че потребителите на IQOS ще могат напълно да преминат от горими цигари на IQOS.

Миналата година продуктите с намален риск са генерирали продажби от 4.1 млрд. долара, или около 14% от общите приходи на Филип Морис. Компанията иска да увеличи тази статистика до 38% – 42% до 2025 година. От първото пускане на IQOS в Нагоя, Япония и Милано, през 2014 г. Филип Морис го въведе на повече от 40 пазара по целия свят.

СПОДЕЛИ