БЛС не хареса удължаването на срока за учене на джипитата

Не подкрепяме лошите практики, колеги, незачислени и без специалност да продължават да работят като титуляри на практики, обясниха от съюза

404
БЛС

Българският лекарски съюз (БЛС) е против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност „Обща медицина” от общопрактикуващите лекари, които работят към момента без да я притежават. Това заявиха от съсловната организация и подчертаха, че не подкрепят лошите практики лекари, незачислени и без специалност да продължават да работят като титуляри на практика.

Припомняме, Министерството на здравеопазването реши да удължи с четири години срока за придобиване на специалност „Обща медицина“ от семейните лекари. Според ведомството по този начин пациентите, които са записани при джипита без специалност, няма да останат без медицинска помощ.

„БЛС оценява усилията на своите колеги, които са направили необходимото, за да придобият специалност “Обща медицина” в обявените срокове. Поради прекомерната заетост на изпитните комисии обаче, бихме подкрепили колегите, завършили курса за специализация тази година, на които им предстои явяване на изпитна сесия през май и декември 2019 г. БЛС настоява техните практики да не бъдат заличавани и да им се даде възможност да се явят на изпит“, се отбелязва в позицията на съсловната организация.

По данни на МЗ, до изпит за специалност през май са допуснати 122-ма лични лекари. В същото време от ведомството отчитат, че 568 джипита в индивидуални практики и още 105, работещи в групови практики в момента работят без специалност по „Обща медицина“.

СПОДЕЛИ