По 600 на ден в „Пирогов“ по празниците

Само прегледаните деца са 520 за три дни, 50 остават на лечение

668

Екипите на „Пирогов“ отчитат тежки дежурства в дните около Великден. От 26 април до този момент в Спешното отделение на университетската болница са потърсили помощ 1800 човека, което прави по 600 души на ден. От тях за лечение се останали 260. Пациентите без здравни осигуровки са 15, съобщиха от лечебното заведение.

Университетската болница се е погрижила не само за жители  и гости на София по време на почивните и празнични дни около Великден. Екипите са хоспитализирали и едни от най-сложните случаи от цяла България. Близо 80 човека от различни части на страната получават високоспециализирана медицинска помощ през тези дни. В реанимационните структури на института пък се борят за живота на 60 пациенти.

Доста натоварено е било и дежурството в уникалното за България детско спешно отделение. През него са преминали над 520 деца, на 50 от тях се е наложило да останат за лечение в „Пирогов“. „Увеличеният прием се дължи основно на детското ни отделение и на това, че ни разрешиха да работим педиатрични пътеки, само от тях имаме месечен оборот от над 1 млн. лева“, обясни за Скенер.нюз директорът на спешния институт проф. Асен Балтов. Въпреки че цифрата от 600 преминали на ден звучи много, проф. Балтов увери, че това е реално броят на хора, потърсили помощ в „Пирогов“, а не са отчетени по няколко прегледа на един човек.

Натоварени са били хирургичните, травматологичните, неврохирургичните  спешни кабинети и клиники. През спешния неврологичен кабиент са преминали 75, от които са оставени 11 пациенти с инсулт. През кабинета по кардиология и вътрешни болести са преминали 233, а са оставени за лечение 52 пациенти.

Двама мъже на 45 и 71 години са хоспитализирани след прекомерна употреба на алкохол.  Няма деца и младежи, които да са посрещнали Великден в „Пирогов“ поради същата причина.

За 4 дни през спешното на столичната „Св. Анна“ пък са преминали 600 души, отделно по 150 на ден са били приемани планово в клиниките на болницата, стотици са прегледани и в ДКЦ-то на лечебното заведение. На връх Великден в „Св. Анна“ са проплакали и три новородени – две момиченца и едно момченце.

СПОДЕЛИ