12 704 деца не са получили задължителната ваксина срещу морбили

Само за 1 година имунизационният обхват е спаднал с 5 %, показват данните на НЦОЗА

695
морбили

12 704 деца са не са получили задължителна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола само през миналата година. Това показват официалните данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Още по-тревожното е, че за една година имунизационният обхват е спаднал с над 5 %, като през 2018 г. първи прием от ваксината срещу морбили са получили 92,9 % от децата, подлежащи на имунизация, което е с 0,9 на сто по-малко от 2017 г. Според данните, втори прием от ваксината имат едва 87,4% от децата, което е с 4,2% по-малко спрямо предходната година. Отделно към тези данни трябва да се прибавят и онези деца, чиито родители и джипита са се опитали да излъжат системата и документално са обхванати от задължителните имунизации. Реално обаче са пропуснали ваксинацията, но колко са тези случаи никой не знае.

Припомняме, Световната здравна организация е категорична, че за колективен имунитет е нужно ваксинално покритие от 95 %. А към момента дребната шарка  продължава да разболява децата у нас, като регистрираните заразени надхвърлят 400. Досега няма смъртни случаи.

Данните на НЦОЗА показват още, че най-високо у нас е покритието с ваксината срещу туберкулоза – 95,5% от новородените. Това се дължи на факта, че БЦЖ ваксината се поставя още в родилния дом. Най-ниско пък е покритието с ваксината срещу хепатит Б – едва 85 % от децата са обхванати. Имунизираните срещу пневмококови инфекции са 89.6 % от децата, а 91,5 на сто имат защита срещу  дифтерия, тетанус и коклюш, полиомиелит, както и срещу хемофилус инфлуенце тип Б.

СПОДЕЛИ