БЛС моли Европа за помощ заради насилието над медици

Всеки ден се регистрира физическо нападение над наш колега, това трябва да се пресече, категорични са от съсловната организация

535
БЛС

Българският лекарски съюз (БЛС) помоли за помощ Постоянния комитет на европейските лекари (CPME – Standing Committee of European Doctors) заради непреставащата агресия над медици у нас. В писмо до председателя на най-голямата европейска организация на лекари проф.  Франк Улрих Монтгомъри от БЛС настояват за подкрепа, тъй като усилията им очевидно не дават резултата. „Постоянният комитет на европейските лекари представлява своите членове пред институциите на ЕС, осигурява експертиза на най-високо ниво и работи в особено близко сътрудничество с Европейската комисия. Апелираме за вашата подкрепа и с общи усилия на различни нива, за да излезем от този порочен кръг, което е в интерес на цялото ни европейско  общество“, се казва в писмото.

„Като пълноправен член на CPME се обръщаме към вас с молба за подкрепа във връзка с тревожната тенденция на нарастване на случаите на агресия срещу лекари, медицински сестри, фелдшери в България. Ние сме ежедневно на поста си, за да спасяваме човешки животи, за да помагаме, за да се грижим за живота и здравето на хората и е нелепо да се страхуваме за себе си, докато изпълняваме съвестно задълженията си. Затова  от БЛС смятаме, че агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по категоричен и безкомпромисен начин“, заявяват още от БЛС.

В писмото се уточнява, че през 2013 г. у нас са направени промените в Наказателния кодекс и са въведени строги наказания за агресорите, но въпреки това  проблемът не е решен. „За периода 2011 – 2013 г. осъдените ефективно за такива престъпления са 2-ма, а за периода 2014 – 2016 г. – 1, при повдигнати обвинения съответно 10 и 11. Сравнението обхваща 3 години преди и 3 години след промените в НК, с които се инкриминират нападенията над медицински специалисти. Повече от ясно е, че тази мярка не даде желания резултат. Справка в Прокуратурата за 2017  и 2018 г. сочи, че новообразуваните производства за агресивни прояви спрямо медици са съответно 37 и 26. С ефективна присъда са завършили само 2 от 2018 г. Тук говорим единствено за тежките посегателства. По данни на Министерството на здравеопазването на България само за първите два месеца на 2019 година са регистрирани 114 случая на вербална агресия в Центровете за спешна помощ в страната и близо 2 пъти повече в лечебните заведения. Всеки ден се регистрира физическо нападение над наш колега. Извън статистиката остават недокладваните случаи, както и тези на вербална агресия. При острия дефицит на кадри в здравеопазването, заради тези проблеми, ние продължаваме да губим опитни специалисти. Ние продължаваме да настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни. Да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства и да има ефективни присъди“, подчертават от БЛС.

От съсловната организация посочват още, че през 2017 година са започнали национална кампания срещу насилието над медици и че ще продължат да се борят с агресията, но имат нужда от подкрепа на европейско ниво.

СПОДЕЛИ