Показаха първото в света 3D-принтирано сърце

Предстои учените от Израел да го научат да се държи като истинско, а после да го трансплантират

535
сърце

Учени в Израел показаха първото в света 3D-принтирано сърце от човешка тъкан и съдове, като го обявиха за „голям медицински пробив“, който подобрява възможностите за трансплантации, съобщиха световните агенции. Тъй като сърцето е принтирано с клетките и биологичен материал на самия пациент, ще бъде избегнато отхвърлянето на органа при трансплантация.

„Това е първият път, когато някой, някъде успешно е проектирал и принтирал цяло сърце, изпълнено с клетки, кръвоносни съдове, вентрикули и камери“, заяви ръководителят на проекта проф. Тал Двир от Университета в Тел Авив. Според него, в миналото има успешни опити в 3D принтирането на структурата на сърцето, но не и с клетки и кръвоносни съдове. Прототипът е голям приблизително колкото заешко сърце.

Учените признават, че остават много предизвикателства, преди 3D-принтираните сърца да бъдат готови за трансплантация на пациенти. Изследователите първо трябва да научат принтираните сърца да „се държат“ като истински. „Клетките трябва да се сдобият със свойството да изпомпват. В момента те са способни на контракции, но ще трябва да синхронизират действията си“, обясни Тал Двир. Когато това бъде постигнато, тези лабораторни сърца ще бъдат трансплантирани на опитни животни.

„Може би след 10 години ще има принтери на органи в най-добрите болници по света и тези процедури ще се провеждат рутинно“, коментира проф. Двир. Той уточни, че най-вероятно медиците ще започнат с по-прости органи от сърцето.

СПОДЕЛИ