Ананиев: 950 лева за сестрите от 1 юни

Няма да допуснем лекарите да получават по-малко, категоричен е здравният министър

1094
реформа
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Минимум 950 лева ще получават медицинските сестри от 1 юни, заяви здравният министър Кирил Ананиев. „Няма да има сестри с по-ниска заплата, но ще има такива с по-висока от тези 950 лева“, обясни той пред бтв.

В момента се довършва и тества методиката, по която ще се плаща на персонала в болниците, като се очаква Ананиев да я представи официално на 15 май. „Ние сме длъжни да оценим всички фактори, които оказват влияние при формиране на работната заплата. Всичко зависи от тежестта и резултатите на медицинските изследвания, от ефективността на функциониране на лечебните заведения. На базата на новите стандарти, които ще разработим, да се оптимизира структурата на тези лечебни заведения, за да могат ефективно да работят“, коментира здравният министър.

Той беше категоричен, че няма да допусне лекарите да получават по-ниска заплата от тази на медицинските сестри. „Предлагам да се изработи методика, която да определи формирането и разпределението на разходите за персонал за цялото здравеопазване“, уточни Ананиев и добави: „Представете си, ако утре или вдругиден вдигнем заплатите на две минимални на професионалистите по здравни грижи, след една седмица ще излязат на улицата лекарите и те с основание ще кажат искаме 3000 лева основна заплата. Необходимо е да се направи съответният баланс”.

Парите за увеличението на възнагражденията на сестрите ще дойдат през Наредба 3, с която се финансират лечебните заведения от Министерство на здравеопазването за дейности извън задължителното здравно осигуряване. Това е причината, според министъра, да няма проблем с Европейската комисия, която да сметне, че това  е държавна помощ за търговски дружества.

СПОДЕЛИ