50 млн. лева и страстите Хипократови

БЛС се събуди от зимен сън, но вместо да иска, е против

страстите Хипократови

50 млн. лева, „дадени“ преди ден от правителството за по-високи заплати на медицинските сестри, разпалиха страстите в здравеопазването. Протестите на сестрите ще продължат, докато не постигнат заветните 1120 лева, вместо обещаните им вече 950 лева, а Българският лекарски съюз се събуди от зимен сън и скочи като ужилен, че е „против раздаването на пари на калпак“. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че законният и справедлив начин, по който допълнителни средства може да влязат в болниците, е да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки и да бъде разплатена т.нар. надлимитна дейност в размер на 153 млн. лева. Твърдение, което по същество е смислено и вярно, но въпросът е къде беше д-р Маджаров, когато БЛС преговаряше за цените на пътеките и за вече влязлото в сила НРД за 2019-а. Ами на масата за преговори, но както сам си призна, отново е мълчал. Но пък повече нямало да прави така.

Че е абсурдно медицинска сестра да получава по-висока основна заплата от лекар, бил той и без специалност, е въпрос, по който няма две гледни точки. Но задачата на БЛС не е да е против увеличението на възнагражденията на сестрите, а да защитава правата и интересите на лекарите, като например се бори за достойно оценяване на иначе безценния им труд. Нещо, което съсловната организация НЕ прави от много години. И сега, вместо да поиска, БЛС е против. Против кого? Против тези, с които работите и без които и докторите няма да получат заплати, понеже болницата няма да може да сключи договор с касата?

Съвсем друг проблем е, че властта, притисната тези дни от собствените си жилищни проблеми, се опитва да гаси пожара с бензин. И неизбежното се случи – страстите Хипократови се разгоряха. А премиерът Борисов като пожарникар би трябвало да знае простата максима, че винаги трябва да има резервен план. Бил той и за бягство. Или поне за нов здравен министър…

СПОДЕЛИ