Педиатрията поиска специален статут

1095
деца

Медици от специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ поискаха специален статут  и отпадане на търговската регистрация на лечебното заведение.  „Промяната на статута, със съответното финансиране, ще ни даде възможност да не зависим от НЗОК, ще има възможност за модернизиране на апаратурата и най-вече ще разполагаме с диагностична и терапевтична свобода“, се казва в петиция на лекарите, в които те молят обществото за подкрепа. От вчера тя е качена във фейсбук и събира все повече подписи.

Педиатрите настояват за среща със здравния министър Кирил Ананиев, в противен случай заплашват с протест на 18 април и с подаване на колективни оставки. Персоналът на болницата недоволства от лимитите и иска те да не важат за хоспитализациите на деца. „Целта на отпадането на лимитите е да се спре връщането на болни, за които е нужно болнично лечение, както и намаляване на времето на изчакване за планов прием“, обясняват лекарите.

Третото им искане е за адекватно заплащане, за да може болницата да задържи наличните специалисти и да привлече нови. Проблемът с липсата на сестри вече е толкова голям, че част от отделенията се налага да затварят в почивните дни поради липса на персонал. Например в Клиниката по пулмология с интензивен сектор няма медицински сестри за попълване на графика и дежурният лекар трябва да работи сам, а в Клиниката по неонатология доктори изпълняват и сестринските задължения.

Припомняме, здравният министър Кирил Ананиев обеща да построи многопрофилна детска болница, която ще се намира в двора на „Александовска“. Препроектирането на 13-етажната сграда от времето на Тодор Живков трябва да започне съвсем скоро, а с 20 млн. лева и работа на пълни обороти се очаква новата болница да е готова до средата на следващата година. Идеята е в нея да се съберат всички налични детски клиники в София, включително и СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“.

СПОДЕЛИ