Пациенти против лекари без специалност да дежурят сами

Само в работни дни ли трябва да се разболяваме, питат от „Заедно с теб“ и настояват МЗ да отмени договорката между касата и БЛС

835
пациенти

Пациенти се обявиха против лекари без специалност да дежурят сами в болниците. Припомняме, тази възможност беше дадена на младите доктори миналата седмица, след съвместно решение на НЗОК и Българския лекарски съюз и беше приета радушно от лечебните заведения.

„Не сме съгласни с договорката между здравната каса и БЛС специализанти да дават дежурства в болници самостоятелно, тъй като нямат необходимата компетентност“, се казва в позиция на пациентски организации „Заедно с теб“. Според председателя на организацията Пенка Георгиева, приемането и лекуването на пациенти в събота, неделя и празници от лекари без специалност е дискриминативно спрямо болните.

„Само в работни дни ли трябва да се разболяваме, за да ни лекуват лекари със специалност? Не сме съгласни медицински дейности, които трябва да се осъществяват от специалисти да бъдат прилагани от специализанти. Това е в разрез с всякакви добри практики и отговорност към пациентите“, се казва в декларацията на „Заедно с теб“.

Пациентите уточняват, че нямат нищо специализантите да се обучават, но единствено и само под реален контрол на специалист. „Тази договорка е обида и към  труда и професионализма на всички лекари със специалности“, добавя Пенка Георгиева.

От пациентската организация настояват здравният министър Кирил Ананиев „да спре тези застрашаващи живота ни указания до РЗИ-тата и да поеме отговорност за качественото лечение в цялата страна“.

Членът на Контролната комисия на БЛС д-р Георги Тодоров обаче обясни за Скенер.нюз, че специализантите са квалифицирани лекари с придобита диплома по медицина и могат без проблем да дежурят, да поставят диагнози и да назначат първоначалните изследвания, както и да проследяват терапията на пациентите. „Ако г-жа Пенка Гергиева няма доверие в специализантите, то не би трябвало да вярва и на техните учители с придобита специалност. Българските лекари, дори и тези, които все още не са взели специалност, са добре дошли навсякъде в Европа и веднага биват пускани да лекуват немски, английски и всякакви други пациенти“, подчерта д-р Тодоров.

СПОДЕЛИ