Шефката на сестрите отвръща на удара

Може да съдим протестиращите за клевети, а нагнетяването на напрежението преди избори е опасно, заяви Милка Василева

3041
сестрите
Мая Илиева, от Координационния съвет на протестите и шефката на БАПЗГ Милка Василева

Протестите на сестрите продължват в цялата страна с настояване за достойно заплащане, по-добри условия на труд и ново ръководство на съсловната им организация. Шефката на БАПЗГ Милка Василева обаче отвърна на удара на съсловието, което би трябвало да представлява и заплаши да съди протестиращите.

„Ние заставаме зад справедливите им искания, но внушенията, че ръководството на БАПЗГ извършва задкулисни преговори и корупционни действия, са изявления които подлежат на съдебна отговорност“, се казва в отворено писмо на Василева до председателя на парламента Цвета Караянчева, президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова, председателя на УС на НСОРБ Даниел Панова, председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов, председателя на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа“ д-р Камен Данов и медиите.

Според Асоциацията „нагнетяването на огромно напрежение в обществото през последните месеци, в предизборна ситуация, се отразява пагубно върху живота и здравето на хората в нашата страна. Поради системното неглижиране на проблемите в здравеопазването съсловието на професионалистите по здравни грижи стана заложник на партийни страсти и вождистки интереси“.

Също така от БАПЗГ изразяват недоумение от факта, че първоначалното искане на протестиращите за „по-добри условия на труд и адекватно възнаграждение“ бързо се е трансформирало в искане за „промени в Закона за съсловните организации“, се казва още в отвореното писмо. В него надълго и широко се разказва какво е направила съсловната организация на професионалситите по здравни грижи, за да защити интересите на сестрите и колко пъти е повдиган въпросът за увеличението на заплатите на им. Не се споменава обаче какво е постигнато от стотиците писма, работни групи, декларации, становища, позиции и призиви, както и десетките срещи с цял куп здравни министри.

Припомняме, вчера от Координационния комитет на протестите излязоха с декларация, в която изразиха недоверието си в БАПЗГ и желание на фелдшерите да се отделят от асоциацията. Сестрите пък искат нов водач на организацията си.

СПОДЕЛИ