Фармагигантът Новартис заплашен от дело в САЩ

Обвинението е, че компанията е плащала милиони на лекари, за да предписват нейните медикаменти, които се покриват с публични средства

640
Новартис

Швейцарският фармацевтичен гигант Новартис е заплашен от дело в САЩ, съобщи Ройтерс. Обвинението е, че компанията е плащала милиони долари на лекари като „стимули“, за да предписват нейни лекарства, сред които тези за хипертония Lotrel и Valturna, и за диабет – Starlix. Тези медикаменти се покриват с публични средства в САЩ.

Стимулите са включвали лекторски хонорари, плащани за фалшиви образователни събития, като според обвинението на един лекар му е платено 8 пъти, за да държи реч в собствения си кабинет. Компанията също е черпела лекарите с разточителни яденета, включително и вечеря за трима на стойност 9750 долара в японски ресторант.

„Ние сме разочаровани от днешното решение и с нетърпение очакваме да представим нашия случай по време на процеса“, заяви говорителят на Новартис Ерик Алтоф в имейл. „Ние продължаваме да вярваме, че правителството няма достатъчно доказателства в подкрепа на твърденията си“, добавя той.

Делото започва през 2011 г. по сигнал на бивш търговски представител на Новартис. В периода 2002 и 2011 г. здравноосигурителните програми на САЩ Медикеър и Медикейд са били натоварени с милиони долари, за да покрият разходите за предписваните от лекарите хапчета.

Новартис и преди е сключвала съдебни спогодби по различни граждански и наказателни обвинения. През 2010 г. компанията се съгласява да плати 422 млн. долара в спогодба по обвинение за стимули към лекари, като обаче не признава да е извършила правонарушение. През 2015 г. се съгласява да плати 390 млн. долара в спогодба по обвинение, че е правила отстъпки на аптеки, за да налагат лекарствата й, като отново не признава да е извършила правонарушение.

Припомняме, името на Новартис гръмна в корупционен скандал и в Гърция, като тогава бяха замесени 8 бивши министри и двама бивши премиери. Разследване на гръцката прокуратура показва, че швейцарска фармацевтична компания е раздавала подкупи в периода от 2006 г. до 2015 г. на политици и лекари, за да издейства специално отношение към произвежданите от нея медикаменти.

СПОДЕЛИ