12 часа лекари от „Пирогов“ оперираха бебе с рядка аномалия

Момченцето е родено с екстрофия на пикочен мехур, изградиха му нов

616

Лекари от „Пирогов“ спасиха бебе с много рядка аномалия. Шефът на детската урология д-р Стоян Пеев и началникът на травматологията проф. Диян Енчев извършиха сложната 12-часова интервенция на момченцето, което се ражда с екстрофия на пикочен мехур. По време на операцията лекарите изграждат нов пикочен мехур и правят сложна реконструкция на тазовите кости. Целта е да се постигне задържане на урината и да се осигури стабилност на таза за бъдещите движения в тази област.

„1 на 100 000 деца у нас се ражда с екстрофия на пикочен мехур, което е една от най-тежките малформации в детската урология. Това е комбинирана малформация, при която липсват предна стена на пикочния мехур, част от коремната стена, а тазовият пръстен не е затворен. Детето не може да извършва по нормален начин физиологичните си нужди. В следствие на тази аномалия урината се излива на кожата на корема му“, обясни д-р Пеев. По думите му при екстрофия на пикочен мехур се налагат поредица от последващи операции с цел постигане на нормален здравен и социален статус.

В момента детето се възстановява в детската урология на „Пирогов“, а майката изказва огромни благодарности към целия екип, който се грижи за бебето й и по-специално към лекарите, които са извършили сложната операция. Дни преди 7 април – Световният ден на здравето, тя им пожела да са здрави, за да могат да даряват здраве и на пациентите си.

СПОДЕЛИ